7:30 dop AKTUALNO

Svetovni dan živali: Omogočimo jim življenje, ki ga je vredno živeti

Svetovni dan živali, ki ga obeležimo vsako leto 4. oktobra, je namenjen ozaveščanju o živalih za dvig statusa in dobrobiti živali, da bi svet, v katerem živimo, postal prijaznejši in varnejši za vse živali.

Kar se je leta 1931 v Firencah na mednarodnem kongresu organizacij za zaščito živali začelo, kot dan, na katerega naj svet zaščiti živali pred mučenjem, se je sčasoma razvilo v mnogo več. Človek se je namreč skozi vso svojo zgodovino razvijal v sobivanju z živalmi.

Če za živali skrbimo, potem je naša moralna dolžnost, da zanje skrbimo na tak način, da jim ne povzročamo nepotrebnega trpljenja in jim omogočimo življenje, ki ga je vredno živeti.

Priznana kot čuteča bitja tudi v Sloveniji

Z večjo ozaveščenostjo in izobraževanjem lahko ustvarimo svet, kjer v celoti upoštevamo njihovo dobro počutje in so živali prepoznane kot čuteča bitja. Predvsem slednje je razlog za letošnje praznovanje. Kot so zapisali na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, smo v Sloveniji naredili pomemben korak k izboljšanju statusa živali, saj smo jim v marcu priznali pravni status čutečih živih bitij.

Vir: MKGP

(Visited 230 times, 1 visits today)
Close