7:33 pop AKTUALNO

Svetovni dan čebel letos še posebej nagovarja mlade

Že peto leto zapored jutri, 20. maja, obeležujemo svetovni dan čebel.

Glavna tema letošnje obeležitve so mladi in čebelarstvo, saj želijo nagovoriti mlade, o pomembnosti opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja, ki se pomembno prenašajo iz roda v rod.

Zanimanje za čebelarstvo narašča

Za prihodnost čebelarstva sta izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, predvsem med mladimi, ki so naša prihodnost. Država že vrsto let posebno pozornost namenja ozaveščanju mladih o pomenu čebel in čebelarstva. Najbolj znan projekt je Tradicionalni slovenski zajtrk oz. Evropski medeni zajtrk, ki se izvaja v nekaterih državah EU.

Zelo dejavni so tudi posamezni čebelarji in lokalna društva, ki so tradicionalno prisotni v šolah in vrtcih, kjer mlade učijo o pomenu čebelarstva in jih navdušujejo nad tem poklicem. Zanimanje za čebelarstvo v Sloveniji narašča, povečuje se tudi število čebelarjev, ki jih je bilo leta 2021 kar 11.459.

Novih učnih čebelnjakov so se razveselili po slovenskih šolah

Na osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji deluje približno 180 čebelarskih krožkov. A teoretično znanje samo po sebi velja bolj malo, če ga ne znamo smiselno uporabiti v praksi, zato je zelo pomembno, da imajo čebelarski krožki lastne učne čebelnjake.

V okviru projekta #PRVAčebela Čebelarska zveza Slovenije in PRVA zagotavljata šolskim čebelarskim krožkom, da lahko mladi čebelarji tudi v praksi spoznavajo čebele in njihov pomen, se učijo dela s čebelami in pridobivanja čebeljih pridelkov. V začetku maja so se novih čebelnjakov že razveselili osnovnošolci v občinah Rače, Sveta Ana in Šmarje pri Jelšah ter dijaki Srednje lesarske šole v Mariboru.

Vir: MKGP, ČZS

(Visited 53 times, 2 visits today)
Close