Skupna evropska podatkovna platforma za COVID-19

22 aprila, 2020
Samo Kranjec
Skupna evropska podatkovna platforma za COVID-19

Evropska komisija je skupaj s partnerji vzpostavila evropsko podatkovno platformo za COVID-19, da bi omogočila hitro zbiranje in deljenje razpoložljivih raziskovalnih podatkov, kar bo močno pospešilo raziskave in odkritja. 

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

»Platforma je del akcijskega načrta ERAvsCorona in bo kot konkreten ukrep za tesnejše sodelovanje v podporo raziskovalcem v Evropi in drugod po svetu v učinkovitejšem boju proti izbruhu koronavirusa,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. 

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ob tem povedala: »Že vrsto let z namensko podporo spodbujamo odprto znanost in odprti dostop, zdaj pa je čas, da še okrepimo prizadevanja in podpremo naše raziskovalce. S skupnimi močmi bomo izboljšali razumevanje in diagnosticiranje ter navsezadnje obvladali pandemijo.«

 

Odprto in zaupanja vredno okolje

Na Predstavništvu pravijo, da nova platforma ponuja odprto, zaupanja vredno in nadgradljivo evropsko in globalno okolje, v katerem lahko raziskovalci shranjujejo in delijo nabore podatkov, kot so sekvence DNK, strukture proteinov, podatke iz predkliničnih raziskav in kliničnih preskušanj ter epidemiološke podatke. Platforma je rezultat skupnih prizadevanj Evropske komisije, Evropskega inštituta za bioinformatiko pri Evropskem laboratoriju za molekularno biologijo (EMBL-EBI), infrastrukture Elixir in projekta COMPARE ter držav članic EU in drugih partnerjev.

Komisija tudi namenja več sto milijonov evrov ukrepom na področju raziskav in inovacij za razvoj cepiv, novih zdravljenj, diagnostičnih testov in medicinskih sistemov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

 


Nazaj na kategorijo AKTUALNO.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 68 times, 1 visits today)