Avtor JS 8:00 dop AKTUALNO

Samooskrba najnižja pri zelenjavi, uvoz se povečuje

Samooskrba s hrano v Sloveniji na letni ravni nekoliko niha in je odvisna od okoliščin. Lani so bile denimo stopnje samooskrbe pri vseh rastlinskih pridelkih nižje kot leto poprej zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Glede na podatke Statističnega urada (SURS) se je v zadnjih dvajsetih letih povečevala predvsem samooskrba z žiti, ki je bila v letu 2020 88-odstotna, kar je približno za polovico več kot leta 2000.

Nekoliko se je v tem času povečala tudi stopnja samooskrbe z zelenjavo, a je skupno še vedno manjša od 50 % in s tem tudi najnižja. Po drugi strani je od leta 2000 do danes upadla raven samooskrbe z mesom, jajci, krompirjem in medom.

Uvoz se spet povečuje

Veliko hrane je tako k nam uvožene. Lani je bilo po podatkih SURS-a uvoženih 2,3 milijona ton hrane in pijač, od tega slabe tri četrtine predelane hrane in dobra četrtina primarne hrane. Ta trend se od leta 2011, ko je bilo uvožene primarne hrane več kot predelane, počasi povečuje.

Povečuje se tudi splošen delež uvoza hrane in pijač, in sicer od leta 2009 – opazen skok se je zgodil le v letu 2020, kar bi bilo moč pripisati pandemiji koronavirusa.

Izmed vse hrane se je v letu 2021 daleč največ uvozilo koruze, in sicer skoraj 224.000 ton. Sledi ji pšenica s soržico, katerih se je skupno uvozilo skoraj 118.000 ton, zatem pa še banane in sladkor. Največje uvoznice so prav naše sosednje države.

Vir: SURS

Namesto samooskrbe uvažamo iz tujine

Madžarska in Hrvaška sta uvozili večino žitaric, pri čemer smo z Madžarske dobili večji del pšenice, s Hrvaške pa koruze. Poleg tega je Madžarska poskrbela še za petino uvoženega olja, četrtino mleka in mlečnih izdelkov ter okrog 15 % mesa, Hrvaška pa je poskrbela za tretjino vseh uvoženih jabolk ter za paradižnik in drugo zelenjavo. Pri teh je po količini tik za Italijo, (razen pri jabolkih, kjer je ta odgovorna za okrog petino), ki je sicer uvozila več kot tri četrtine solate in okrog petino mesa. Iz Avstrije smo uvozili malenkost manj mesa, okrog četrtino čebule ter mleka in mlečnih izdelkov, več kot tretjino sladkorja in slabo polovico oljne repice in ogrščice.

Pomembna država je tudi Egipt, od koder dobimo več kot polovico vsega uvoženega krompirja in okrog četrtino agrumov. Iz Srbije uvozimo največ olja, iz Ekvadorja pa več kot polovico banan.

(Visited 185 times, 3 visits today)
Close