Avtor tekst in foto: IF 12:43 pop AKTUALNO

S kolesom na sončni pogon na prek 10.000 kilometrov dolgo pot

Od leta 2013 potekajo nenavadna, promoviranju alternativnih trajnostnih virov energije primerna tekmovanja SunTrip Solarbike Rallye.

Gre za avanturistično dirko kolesarjev, ki se na pot podajo z doma izdelanimi kolesi na sončni pogon. Baterije, ki poganjajo električna kolesa lahko polnijo le s pomočjo sončnih celic, ki so na različne inovativne načine pritrjene na kolesa.

Običajno je znan le cilj in nekaj vmesnih točk, tako da si pot lahko prilagodi vsak sam. Med vožnjo so tekmovalci popolnoma prepuščeni svoji iznajdljivosti, saj nimajo spremljevalcev in tehnične podpore.

Tako se morajo v primeru okvar znajti sami. Bodisi s svojim znanjem ali s pomočjo ljudi, ki jih srečajo na poti. Cilj tekmovanja je promoviranje trajnostnih načinov pridobivanja električne energije na kreativen način, tekmovalci pa hkrati dokazujejo, kako velik je potencial električnih koles. Tako so pravi ambasadorji izkoriščanja sončne energije in trajnostne mobilnosti.

Upajo, da bodo prizadevanja organizatorjev in udeležencev pripeljala do širše uporabne rešitve izdelave solarnih koles, saj bi s tem dobili učinkovito in do okolja prijazno transportno sredstvo.

960.000 prevoženih kilometrov

Glavnemu pobudniku tekmovanj Florianu Bailly-ju se je porodila zamisel leta 2010, ko je kot prvi človek s solarnim kolesom prepotoval Evropo in Azijo. Od Francije do Japonske je v štirih mesecih prevozil 10.000 kilometrov! Tri leta je z ekipo navdušencev organiziral prvo tekmovanje.

Pritegnilo je avanturiste, ki so mešanica športnikov, tehničnih zanesenjakov in popotnikov. S solarnimi kolesi so iz Francije potovali do Kazahstana in nazaj. Več kot polovici tekmovalcev je uspelo prevoziti kar okoli 8000 kilometrov, zmagovalec pa je za pot potreboval le 38 dni. Leto kasneje so se podali do Turčije, leta 2018 pa do Kitajske. Cilj je bil 12.000 kilometrov oddaljeno mesto Guangzhou. Zmagovalcu je kitajsko mesto uspelo doseči v 45 dneh. Naslednja leta so tekmovanja potekala pretežno na evropskih tleh.

Šestih tekmovanj se je skupno udeležilo 205 tekmovalcev, ki so prevozili 960.000 kilometrov skozi 31 držav.

Letos kolesa na sončni pogon tudi v Sloveniji

Letos so udeleženci dokazali, da je z električnim kolesom na sončno energijo mogoče premagati tudi visoke alpske prelaze. S tem so veliko naredili za promoviranje zdravega in do okolja prijaznega načina potovanj.

Štirideset udeležencev je začelo s tekmovanjem 17. junija v Grenoblu. Prekolesarili so več kot 2500 kilometrov, izziv pa je bilo na krožni poti prevoziti kar največ alpskih gorskih prelazov.

Konec junija so se ustavili na najbolj oddaljeni točki na Bledu, kjer so imeli dan počitka. Spopadli so se tudi z Mangartsko cesto, preko Italije pa so se vrnili v Francijo in z izzivom končali 9. julija v Lyonu. Dnevno so kljub razgibanemu terenu prevozili okoli 200 kilometrov, doseg najboljših solarnih koles pa je celo 300 kilometrov na dan!

Med letošnjimi udeleženci je bi najmlajši osemnajstletni Nemec Kilian Weigand, ki je tekmoval prvič (na fotografiji). Njegov sistem polnjenja baterij je bil zelo učinkovit, saj omogoča avtomatsko premikanje panelov s sončnimi celicami tako, da so vedno obrnjene proti soncu čim bolj pravokotno. Takrat namreč sončne celice omogočajo največji izkoristek.

Solarna tekmovanja lahko spremljate na spletni strani The Sun Trip.

Več o sončni energiji pri nas pa tule.

(Visited 302 times, 1 visits today)
Close