10:00 dop AKTUALNO

Razstava Voda življenja razkriva tudi temačne skrivnosti virusov

Razstava Voda življenja razkriva tudi temačne skrivnosti virusov

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so v sklopu vsakoletnih dogodkov Povezovanja znanosti s kulturo pripravili novo virtualno razstavo umetniških fotografij z naslovom »Voda življenja«.  

Fotografije povezuje voda kot vir življenja in neusahljivi vir naših znanstvenih raziskav – od morja, jezer, potokov, rek pa tudi vode, ki iz naših domov vstopa v čistilne naprave, in nam v zadnjem letu odkriva nekatere temačne skrivnosti covida-19.

Nacionalni inštitut za biologijo je namreč sodeloval v mednarodni medlaboratorijski primerjavi, v kateri je enaindvajset nacionalnih meroslovnih inštitutov in strokovnih laboratorijev iz šestnajstih držav dokazalo, da je mogoče natančno merjenjem količine virusne RNA SARS-CoV-2 po vsem svetu doseči z uporabo digitalne PCR s povratno transkripcijo (RT-dPCR). “Rezultati Nacionalnega inštituta za biologijo so zelo primerljivi z ostalimi laboratoriji in potrjujejo natančnost naših meritev. Omenjena metoda se je uporabila tudi pri razvoju metodologije za spremljanje SARS-CoV-2 v odpadnih vodah v Sloveniji, ki jo na Nacionalnem inštitutu za biologijo izvajamo kot podporo sledenju epidemije. Globalna enakovrednost zmožnosti natančnega merjenja količine virusnega povzročitelja COVID-19 bo znatno izboljšala zaupanje v testiranje in podprla države pri učinkovitem spopadu s pandemijo,” s povedali ob tem.

Razstava je na ogled na spletni strani NIB.

(Visited 126 times, 1 visits today)
Close