11:31 dop AKTUALNO

Pustite odpadlo listje na tleh – nova strategija za zdravo prst

V nizozemskem mestu Eindhoven so vrtnarje in vse, ki imajo svoj vrt in drevesa, pozvali, naj ne grabijo listja, temveč ga pustijo na tleh, da razpade.

Če odpadlo listje jeseni pustimo v parkih in vrtovih, bomo namreč, kot pravijo, izjemno pripomogli k zdravi prsti – kompost, ki se bo ustvaril pa bo dobrodošel tudi za žuželke, katerih število strmo upada.

V mestu letos spodbujajo puščanje listja – čeprav je okolica tako videti “nepospravljena”, ima to lahko številne pozitivne učinke na okolje. Odpadlo listje, ki prekriva tla, pripomore k biodiverziteti, zatira plevel in zmanjša potrebe po poletnem zalivanju.

Pospravljen in urejen vrt ni naraven

“Dolgo časa smo bili ljudje prepričani, da moramo travo ves čas kositi, listje sproti grabiti in pospravljati, vse mora biti pospravljeno,” je povedal mestni svetnik, ki stoji za pobudo. A vsaj v parkih bi morali naravi pustiti da je takšna kot je.

Listje, ki ga bodo ljudje po svojih dvoriščih in vrtovih vseeno pospravili, pa mesto zbira v 200 koših, od koder jih bodo sesekljali in iz njih pripravili spomladanski kompost za mestna drevesa.

vir: guardian

(Visited 746 times, 2 visits today)
Close