7:21 dop AKTUALNO

Prodaja vozil na fosilna goriva se bo zaključila leta 2035

Eden od glavnih ciljev je 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2 za nove avtomobile in kombije.

Bo leta 2035 konec s prodajo avtomobilov na fosilna goriva? Svet EU je na srečanju okoljskih ministrov držav članic dokončno oblikoval podrobnosti zakonodajnih predlogov iz evropskega podnebnega svežnja “Pripravljeni na 55”.

Glavne točke predlogov:

• Zmanjšanje emisij CO2 pri novih avtomobilih in novih kombijih do leta 2030, na 55 % za avtomobile in na 50 % za dostavna vozila.
• Zmanjšati emisije CO2 za 100 % za nove avtomobile in kombije do leta 2035.
• Vzpostaviti nov, ločen sistem trgovanja z emisijami za sektorja gradbeništva in cestnega prometa, ki bo veljal predvsem za distributerje, ki dobavljajo goriva za porabo v obeh sektorjih.
• Postopna ukinitev pravice do brezplačnih emisij za letalski sektor in predlog uskladili z globalno shemo za izravnavo in zmanjševanje emisij CORSIA za mednarodno letalstvo do leta 2027.
• Zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na ravni EU za 40 % v primerjavi z letom 2005 za sektorje, ki niso zajeti v ETS, in sicer domači pomorski promet, kmetijstvo, odpadke in malo industrijo.

Ustanovili so tudi socialni podnebni sklad v višini 59 milijard evrov za podporo ranljivim gospodinjstvom, mikropodjetjem in uporabnikom prevoza v podporo oblikovanju sistema trgovanja z emisijami za sektorja gradbeništva in cestnega prometa.

Vir: The Mayor

(Visited 180 times, 3 visits today)
Close