6:18 pop AKTUALNO

Pompeji dobili solarne panele v obliki zgodovinskih strešnikov

Primer uvajanja sodobne tehnologije na območjih kulturne dediščine.

Obiskovalci Pompejev se radi sprehajajo po ulicah starodavnega mesta, občudujejo rimsko arhitekturo in umetnost ter si predstavljajo, kakšno je moralo biti vsakdanje življenje tam pred približno 2000 leti.

Vendar pa ne vedo, da so od leta 2018 v okviru pilotnega projekta na nekaterih hišah nameščeni solarni paneli, ki so na nek način “nevidni”.

Strešniki so kot iz časa Rimljanov

Skrivnost je v tem, da so paneli posebej izdelani v obliki tradicionalnih strešnikov iz terakote. Fotovonapetostne module izdeluje po meri podjetje Dyaqua v mestu Camisano Vicentino v Italiji. Narejene so iz polimerne spojine, ki omogoča pretok sončnih žarkov. Fotovnapetostne celice se nato ročno integrirajo v strešnik in prekrijejo s plastjo polimerne spojine. Proizvajalec pravi, da jih je mogoče izdelati tako, da posnemajo različne teksture, kot so kamen, les in beton.

»Videti so natanko tako kot ploščice iz terakote, ki so jih uporabljali Rimljani, vendar proizvajajo elektriko, ki jo potrebujemo za osvetlitev fresk,« pravi Gabriel Zuchtriegel, direktor Arheološkega parka Pompeji. Ta rešitev je del bolj celovite strategije za spreminjanje stroškov v priložnosti za prihranek in sprejemanje trajnostnega razvoja.

Vir: The Mayor

(Visited 276 times, 16 visits today)
Close