Po omejevalnih ukrepih bo treba zagnati gospodarstvo 

3 aprila, 2020
Andreja Šalamun
Po omejevalnih ukrepih bo treba zagnati gospodarstvo 

»Ko bodo omejevalni ukrepi za zajezitev koronavirusa končani, bo treba zavihati rokave in zagnati gospodarstvo,« je poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Ob trenutno bolj redkem prometu na cestah in železnicah se zavzema za pospešeno obnovo in izvajanje že sprejetih investicij. »To je velika priložnost, da se pospeši dela oz. za dela brez prometnih zamaškov,« je dejal.

 

Ministrstvo za infrastrukturo (MzI) bo zato vladi predlagalo ohranitev obstoječih projektov in povečanje obsega investicijskega vzdrževanja v cestno in železniško infrastrukturo, ki so bili pred izbruhom epidemije načrtovani v proračunih za letos in za prihodnje leto. Kot je dejal Vrtovec, velja razmisliti tudi o podaljšanju vmesnih in končnih rokov, ki jih imajo izvajalci del in ki jih zaradi vplivov koronavirusa ne morejo spoštovati.

 

Gradbeništvo naj nadaljuje z deli

Poleg tega pa na MzI razmišljajo tudi o obdobju, ko bodo omejevalni ukrepi postopoma nehali veljati oziroma ko bo, kot je dejal Vrtovec, »treba zavihati rokave in zagnati gospodarstvo«. Dodal je, da se je ob mirovanju javnega potniškega prometa izkazalo, kako pomemben je za delovanje države in da bodo zato nujne naložbe v modernizacijo javnega potniškega prometa. 

Dodal je, da bo treba odpraviti ozka administrativna grla, o čemer sta že razpravljala z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom, gradbince pa je pozval, naj ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov nadaljujejo dela. »To pa zato, ker je gradbeništvo panoga, ki zaradi narave projektov okreva zelo počasi in ker ima multiplikativen učinek na ostale dejavnosti in s tem na delovna mesta,« je pojasnil.

 


Nazaj na kategorijo GOSPODARSTVO.

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 41 times, 1 visits today)