1:06 pop AKTUALNO

Novo upanje: Začeli pridelovati gorivo iz alg?

Prva brezogljična biorafinerija v Evropi se je odprla v Istanbulu in uporablja alge za izdelavo različnih izdelkov za več sektorjev v Turčiji.

Kako je možno pridobiti gorivo iz alg? V novi biorafineriji upajo, da bodo lahko uporabili tako mikroalge kot makroalge za proizvodnjo različnih izdelkov, vključno z gorivom, prehranskimi dopolnili in gnojili.

Po besedah Berata Zekija Haznedarogluja, docenta Univerze Bogazici, je objekt del projekta, ki si prizadeva uporabiti “bioekonomijo” za spodbujanje razvoja.

Izdelki za šest različnih sektorjev

Rafinerija je del turškega projekta ‘Integrirane zasnove biorafinerije za razvoj, ki ga poganja biogospodarstvo’, katerega cilj je zagotoviti gorivo za energetski sektor kot alternativo odvisnosti od fosilnih in neobnovljivih virov. Načrtujejo tudi izdelavo prehranskih dopolnil, farmacevtskih komponent, organskih gnojil in biogoriv iz alg, ki se gojijo v proizvodnih reaktorjih.

Veliki načrti za prihodnost za goriva

Projekt, katerega proračun je 6 milijonov evrov, 85 odstotkov financira Evropska unija, 15 odstotkov pa turško ministrstvo za industrijo in tehnologijo. Objekt stoji v kampusu Univerze Bogazici, ki meji na Črno morje, kjer poteka vsa proizvodnja alg.

Biorafinerija je trenutno v prototipnem obsegu proizvodnje bio-reaktivno goriva, ki ga je mogoče mešati od 1 do 10 odstotkov s standardnim gorivom za reaktivne motorje.

Upajo, da bodo že konec leta 2022 izpeljali prvi domači let s Turkish Airlines in zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov.

Vir: Euronews

(Visited 248 times, 1 visits today)
Close