Avtor bv; foto: shutterstock.com 10:49 dop AKTUALNO

Neurja in nevihte v Sloveniji: kje poiskati napovedi in informacije?

Neurja v pomladanskem in poletnem času povzročajo veliko preglavic in škode. Lahko ogrozijo tudi premoženje in zdravje.

“Lokacije in čas nenadnih neurij je v Sloveniji težko napovedati, ” pravijo na Agenciji za okolje, kjer so zato pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja.

Splošne vremenske napovedi je po navadi moč zaslediti med radijskimi ali drugimi novicami. Osvežujejo se na tri ure od 6h do 18h. V njih napovedo tudi verjetnost intenzivnega vremenskega dogajanja (neurje, nalivi, toča).

Vremensko opozorilo na neurja

Ker se opozorila zgodijo redkeje jih morda preslišimo, lahko preverimo bližajoče se izredne vremenske pojave na strani Vremensko opozorilo. Na osrednji sliki je vidno, na katerem območju je verjeten dogodek, na dnu strani pa je zapisan čas, kdaj je vremenski dogodek predviden in kakšne narave bo. Barve – zelena, rumena, oranžna, rdeča – označujejo intenzivnost dogodka. Rdeča pomeni največjo intenzivnost.

“Na tako imenovani Modri strani se opozorila pojavijo kot rumena ali oranžna polja v zgornjem levem in/ali desnem kotu spletne strani s povezavo na že omenjeno Vremensko opozorilo. Na mobilnih napravah se opozorilo pokaže na vrhu ekrana,” še povedo na ARSO.

Verjetnost toče

V podobnem prikazu padavin – kratkoročne avtomatizirane napovedi, je mogoče z izbiro parametra spremljati npr. samo točo. V spustnem meniju – Izbira parametra, je mogoče označiti možnost verjetnost toče. Na mobilnih napravah na zgornjem desnem krogu z devetimi pikami po kliku izberete Hail probability.

Za posamezne pokrajine si je mogoče na strani Verjetnost trenutnega pojavljanja toče nastaviti privatno opozorilo za posamezno regijo s storitvijo RSS.

Za uporabnike Twitterja

“Uporabniki Twitterja se lahko pridružite računu, ki avtomatično opozori na nevarnost neurja nad Slovenijo,” še povabijo na ARSO. Na opozorilo pred neurji se je mogoče naročiti tudi za prikaz opozoril v posamezni slovenski pokrajini.

(Visited 144 times, 4 visits today)
Close