Nekaj novosti in sprememb pri smučariji, pedikuri in prehajanju meje

8 januarja, 2021

V soboto, 9. januarja, ob 00h začne veljati sprememba odloka o prehajanju državne meje, saj se uvaja možnost dokazovanja, da je oseba negativna na covid z obema tipoma testov, tako s hitrimi antigenskimi in PCR-testi, je novost predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Tisti, ki tega potrdila ne bodo izkazali, bodo odšli v karanteno, ki pa jo je možno prekiniti z opravljenim testom v 5 dneh, po izdani odločbi. Na petih mejnih prehodih in na letališču Jožeta Pučnika, se hitrih testov, tako ne bo več izvajalo.

Žičnice spet ustavljajo

Obratovanje žičniških naprav se bo od danes naprej ustavilo, je odločitev predstavil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Razlogi so v slabi epidemiološki sliki in v morebitnih dodatnih obremenitvah bolnišnic s poškodbami smučarjev. Za potrebe profesionalnega športa pa bodo žičniške naprave lahko obratovale.

Odprte dodatne izjeme

Vlada je na današnji seji še sklenila, da Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki začne veljati 9. januarja in bo veljal do vključno 15. januarja, še naprej začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, a ohranja obstoječe izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oziroma so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja. Poleg tega je vlada sklenila, da se k obstoječim izjemam doda še:

  • geodetske storitve,
  • gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki,
  • pedikuro, in
  • čistilne servise.

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 141 times, 1 visits today)