11:55 dop AKTUALNO

Našli več kot 3000 potencialno škodljivih kemikalij v embalaži za živila

Mednarodna skupina znanstvenikov je analizirala več kot 1200 znanstvenih študij.

Kemikalije so bile zaznane v embalaži za živila, opremi za predelavo, namizni posodi in posodah za hrano za večkratno uporabo.

Poročilo, ki ga je sredi maja objavila neprofitna organizacija Food Packaging Forum, ugotavlja, da je o mnogih od 3.240 kemikalijah, ki so bile preučene v teh študijah, malo znanega.

»Proizvajalci namerno ali nenamerno dodajajo snovi v embalažo in drugo opremo,« je dejal Pete Myers, soavtor poročila ter ustanovitelj in glavni znanstvenik neprofitne zagovorniške skupine Environmental Health Sciences. Veliko teh snovi konča v človeškem telesu. »Če ne vemo, katere snovi so uporabljene, ne vemo, ali so potencialno toksične,« je še dodal Myers.

Učinki nekaterih kemikalij že znani

Znanstveniki so združili podatke 1.210 mednarodnih študij in odkrili 2.881 materialov, ki prihajajo v stik s hrano, razdelili so jih v šest skupin: plastični, kovinski, papirnati, stekleni, keramični in ostalo. Za številne kemikalije, ki lahko zaidejo v hrano, kot so PFAS, ftalati, bisfenoli in težke kovine, je že znano, da so škodljive, vendar o številnih drugih ni veliko znanega, vključno s tem, kako bi lahko vplivale na zdravje ljudi.

Kaj pa koktajl kemikalij, ki se ga dotikajo živila?

Skoraj dve tretjini študij, analiziranih v novem poročilu, sta se ukvarjali s kemikalijami v plastiki. Proizvajalci embalaže pogosto dodajajo snovi, ne da bi vedeli za dolgoročne posledice, je povedala Jessica Heiges iz UC Berkeley, ki preučuje izdelke za enkratno uporabo. »Najbolj skrb vzbujajoč je koktajl kemikalij, za katerega raziskovalci še ne vedo, kako določene snovi delujejo ena z drugo. Medtem, ko je za nekatere že znano, da se nalagajo v človeškem telesu, ko jih zaužijemo.

Vir: The Guardian

(Visited 272 times, 1 visits today)
Close