6:00 pop AKTUALNO

Nasilje v družini: ko doma nismo na varnem

Marsikje po svetu je v času epidemije prišlo do porasta družinskega nasilja. Za nekatere dom žal ni varen kraj. Za mnoge ženske in dekleta dom pravzaprav največja grožnja.

Ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni virusa COVID-19 so med drugim povzročili, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje  družine,  kar, kot navaja policija, lahko  privede tudi do trenj med družinskimi člani. Pri čemer je, kot poudarjajo, treba upoštevati, da so ob zaprtju dejavnosti in pomanjkanju stikov možnosti, da nihče ne vidi, kaj se dogaja, večje, žrtev pa ima manj možnosti za prijavo ter za komunikacijo s prijatelji, sodelavci …

Policija vedno znova poziva, da vsi, ki izvedo za nasilje v neki družini ali so mu kot sosedje morda  priča,  da  o  tem  obvestijo  policijo.  V prijavi naj navedejo vse okoliščine, razbijanje, kričanje in druge zvoke  zaradi (domnevnega) nasilja, saj se policisti ob intervencijah neredko soočajo s situacijami, ko žrtev v  bran povzročitelju nasilja ob intervenciji zanika vsakršno nasilno vedenje oziroma nasilja iz strahu pred nasilnežem ne upa prijaviti oz. o  njem spregovoriti, kar posledično lahko privede do neustreznih zaščitnih ukrepov in do nadaljnje ali še hujše ogroženosti.

 

(Visited 229 times, 1 visits today)
Close