3:30 pop AKTUALNO

Nam bodo prepovedali lastništvo kokoši za samooskrbo z jajci?

V pripravi je nov podzakonski akt, s katerim bo, v kolikor bo sprejet obvezna registracija vsakega posameznika, četudi ima na dvorišču samo eno samo kokoš

Imate doma kokoš ali dve, da ste samooskrbni z jajčki? No, to se lahko kmalu spremeni.

Slovenska zveza društev gojiteljev pasemskih malih živali (SZDGPMŽ) je preko družabnih omrežji opozorila, da je v pripravi nov podzakonski akt, s katerim bo, v kolikor bo sprejet obvezna registracija vsakega posameznika, četudi ima na dvorišču samo eno samo kokoš. Seveda bodo z registracijo povezani tudi stroški, ki bodo bremenili rejca.

Vse članice EU so lahko podale mnenje na predlog novega zakon, do petka, 20. maja, tukaj.

Kako bo videti predlagan zakon v praksi?

SZDGPMŽ opozarjajo, da nov podzakonski akt za zakon o zdravstvenem varstvu živali opredeljuje obveznost registracije in možne izjeme, a izjem skorajda ne bo. V praksi bo skoraj vsak gojitelj/skrbnik ‘drugih ptic v ujetništvu’ (to so piščanci, purani, pavi, pegatke, fazani, prepelice, jerebike, noji, race, gosi, labod, (lahko tudi papige in ptice) in golobi) se morajo vpisati v nacionalno zbirko podatkov z geografskimi koordinatami kraja, kjer se živali gojijo.

To velja tudi za fizične osebe, ki imajo le nekaj kokoši za domača jajčka. Vse to bo za državne veterinarske službe skoraj nemogoče delo in bo zelo drago. Najverjetneje bodo ti stroški zaračunani prijavljenim osebam, kar pa bi bil še en velik udarec za prihodnost reje perutnine.

V naslednjih mesecih bomo izvedeli, ali je EU komisija zakon sprejela.

Vir: SZDGPMŽ

(Visited 38.871 times, 2 visits today)
Close