Avtor br; foto.adobestock 12:54 pop AKTUALNO

Na rdeč seznam ogroženih vrst dodali novih 1000 vrst

Po podatkih mednarodne organizacije za varstvo narave (IUCN) izumrtje zdaj grozi več kot 45.000 vrstam, kar je tisoč več kot lani.

Skupaj je na seznamu (z različnimi kategorijami ogroženosti) že 163.040 vrst, kar je približno 6.000 več kot lani.

Razlog za to naj bi bile podnebne spremembe, invazivne vrste ter človekove dejavnosti, kot sta nedovoljena trgovina in širitev infrastrukture.

Seznam je razkril velik upad določenih vrst, kot na primer endemičnih plazilcev – orjaškega kuščarja na Kanarskih otokih in Ibizi zaradi plenjenja invazivnih kač. Na drugi strani pa predstavi tudi zgodbo o uspehu ohranjanja iberskega risa.

Od kaktusa Copiapoa do bornejskih slonov

Med ogroženimi vrstami so predstavljeni kaktusi Copiapoa, ki izvirajo iz čilske obalne puščave Atacama. Cenjeni so kot okrasne rastline, ki spodbujajo nezakonito trgovino in objave na družabnih omrežjih, kjer jih navdušenci in trgovci razstavljajo ter prodajajo. Še posebej se je povečalo povpraševanje po čilskih kaktusih v Evropi in Aziji.

Kot ogrožena vrsta je predstavljen tudi bornejski slon. Po oceni IUCN je v naravi ostalo le še okoli tisoč slonov te vrste. Populacija se je v zadnjih 75 letih zmanjšala predvsem zaradi obsežne sečnje gozdov Bornea, kmetijstva in rudarjenja, ki je uničila velik del njegovega habitata.

Vir: Euronews Green

(Visited 67 times, 1 visits today)
Close