2:36 pop AKTUALNO

Kdo so naj prostovoljci za leto 2019?

Slovenska filantropija je danes, ko se pričenja Teden prostovoljstva, razglasila prejemnike nazivov Naj prostovoljci za leto 2019.

 

Prejemnik naziva Naj prostovoljec za leto 2019 je Milan Ninić, ki je bil imenovan na predlog Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer je zaposlen na Oddelku za onkologijo. Prostovoljstvo ga vodi že vse od osnovne šole, kot srednješolec je pričel z organiziranjem dobrodelnih akcij in v letu 2014 ustanovil Humanitarno društvo Enostavno pomagam, katerega predsednik je še danes. Pomaga starostnikom, gibalno oviranim in otrokom, ki potrebujejo pomoč (dobrodelni koncerti, pohodi, letovanja, Božičkova tovarna daril, Celjski malčki nas potrebujejo …). Po besedah sodelavcev je »neverjeten človek, ki mu uspe s prihodom v prostor prinesti sonce in mir tudi na najbolj nevihten dan. Z malimi, a izvirnimi dejanji premika meje in zaradi njegove nesebične pomoči drugim se človek zave veličine življenja in pravice vsakega, da ga uživa človeku vredno.«

Naziv Naj prostovoljka za leto 2019 je prejela Mojca Pristavec Đogić, ki je bila imenovana na predlog Državnega zbora Republike Slovenije, kjer je zaposlena v Raziskovalnem oddelku. Kot prostovoljka deluje na več področjih: je predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Notranje Gorice, vodja Ekipe prve pomoči Občine Brezovica, v okviru OZRK Ljubljana je članica Ekipe za nudenje psihosocialne pomoči po nesrečah, že dvajset let se vsako leto udeležuje čistilne akcije Očistimo Barje in še in še.

Komisija je poleg nazivov podelila tudi dve posebni priznanji, in sicer gospe Bernardki Zorko za izjemno prostovoljsko udejstvovanje na področju varovanja kulturne in naravne dediščine ter medgeneracijskega povezovanja v lokalni skupnosti in gospodu Darku Hribarju za spodbujanje solidarnosti in promocijo prostovoljstva med mladimi.

Junaki našega časa

Junaki našega časa so šole in dijaški domovi z najbolje organiziranim prostovoljstvom). V šolskem letu 2019/2020 je naziv Junaki našega časa potrdilo 16 šol in en dijaški dom: osnovne šole Antona Aškerca (Velenje), Grad, Janka Glazerja, Kuzma, Livada (Ljubljana), Lucija, Miren (podružnica Bilje), Pohorskega bataljona, Preska, Simona Jenka, Sladki Vrh, Toneta Čufarja (Ljubljana), Zreče, Gimnazija Celje – Center, Srednja šola Črnomelj, Srednja zdravstvena šola Ljubljana in dijaški dom Antona Martina Slomška iz Maribora. Posebno skrb za razvoj prostovoljstva otrok in mladih pa so na novo pokazale osnovne šole Horjul, Orehek in Komenda Moste.

Vsi zgoraj našteti zavodi načrtno razvijajo prostovoljstvo učencev in zagotavljajo strokovno mentorstvo in koordinacijo dela mladih prostovoljcev. Izkazali so se s številnimi akcijami in projekti na različnih področjih (med-vrstniška pomoč, sodelovanje z domovi starejših občanov in drugimi zavodi, sodelovanje pri pripravi športnih in kulturnih prireditev, pomoč živalim, zbiranje raznih potrebščin …).

 

Vir: Slovenska filantropija

 

(Visited 268 times, 2 visits today)
Close