Karantena, izolacija in – kaj, če se rdeči seznam spet spremeni?

22 julija, 2020

Karantena, izolacija, rdeči seznam. To niso besede, ki bi spodbujale k brezskrbnem dopustu. A letos je žal (pač) korona poskrbela za to, da večkrat preverimo sveže novice in prisluhnemo poročilom. Ker pa je glede prehajanja mej, karantene in izolacije vseeno še vedno nekaj zmede, smo za pojasnila povprašali pristojne, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstvo za zdravje (MZ), nekaj informacij pa poiskali tudi na spletu (Ministrstva za notranje zadeve).

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

 

V karanteno gredo zdravi, v izolacijo oboleli

“Pri karanteni gre za zdrave osebe,  ki jim karanteno z odločbo odredi  minister za zdravje na predlog NIJZ. Gre za osebe, ki so bile v tesnem kontaktu z okuženimi in se obravnavajo kot visoko rizične npr. družinski člani, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali druge osebe po presoji epidemiologa. V teh primerih je delavec upravičen do odsotnosti z dela in do nadomestila plače v breme delodajalca po predpisih s področja delovnih razmerjih. V primeru izolacije, ki jo zboleli osebi odredi lečeči zdravnik, imajo zavarovanci pravico do začasne zadržanosti od dela in nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela od 1. dne dalje v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v višini 90% od osnove. Bolniški list taki osebi izda osebni zdravnik, pri čemer se kot razlog določi »izolacija«. Izolacija se  lahko izvaja v bolnišnici ali doma,” so nam uvodoma razložili na NIJZ, ki pa nam na odgovor, ali se lahko karantena, ki se jo odredi na meji, prekine, v kolikor dotična oseba opravi test in je rezultat negativen, niso znali odgovoriti oz. so nas napotili na MZ, ki odreja karanteno in pogoje.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Je vaš dom primeren za izolacijo?
Informacijo o pogojih za karanteno oz izolacijo najdete na tej povezavi.
Navodila za bolnike v izolaciji pa so objavljena tule.

Prehajanje meje iz držav z rdečega in rumenega seznama

Več informacij glede prehanjanja meje in posledično odrejanja karantene najdete na spletnih straneh MNZ, kjer so pripravili tudi najpogostejša vprašanja in odgovore (klik).

Odrejena karantena se z negativnim testom ne zaključi predčasno

“Če je osebi ob prehodu meje odrejena karantena (karanteno se odredi zdravi osebi, ki prihaja a) iz visoko rizičnega območja in/ali  b) je bila v stiku z visokorizično osebo), se osebe avtomatsko ne napoti na testiranje, saj ni nujno, da bi test pokazal okužbo (ta se razvije v povprečju med 2 in 6 dnevi od stika z okuženo osebo). Če je osebi odrejena karantena, le-ta velja 14 dni in je ni možno predčasno prekiniti, prav tako pa je v karanteni gibanje strogo omejeno (oseba ne zapušča kraja, kjer peživlja karanteno),” povedo na MZ.

Če v karanteni zbolite

V primeru, da oseba, ki preživlja karanteno zboli oz. razvije simptome, ki kažejo na okužbo, ta oseba pokliče osebnega zdravnika in osebni zdravnik to osebo napoti na testiranje oz. odvzem brisa. “V primeru, da je oseba potrjeno okužena, se karantena spremeni v izolacijo, ki jo spremlja lečeči zdravnik (pri čemer za okuženo osebo velja, da je njeno gibanje seveda striktno omejeno). Izolacijo odredi in zaključi lečeči zdravnik (kar pomeni, da lahko traja tudi več kot 14 dni, saj se okuženo osebo ponovno napoti na odvzem brisa). V primeru, da oseba med izolacijo potrebuje bolnišnično oskrbo, jo tudi dobi,” še razložijo na ministrstvu.

Če oseba v času karantene ne razvije znakov okužbe, se karantena po 14 dneh zaključi. V nasprotnem primeru sledi zgoraj opisani postopek. Enako velja za tujce.

Pomembno

Stroške karantene krije oseba sama. Več o nadomestilu iz naslova karanten tule in tule.

Tudi MZ poudarja, da je treba ločiti med karanteno (to odredi Ministrstvo za zdravje), izolacijo (to odredi lečeči oz. osebni zdravnik) in samoizolacijo oz. samoosamitev (oseba se samoosami iz preventivnih razlogov in je ne odredi ne ministrstvo in ne osebni zdravnik).

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 948 times, 6 visits today)