12:00 pop AKTUALNO, Promo

Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

 

Več kot dizajn in funkcionalnost

Kompakten kavni aparat ESE združuje napreden dizajn in funkcionalnost. Ozka in kompaktna oblika aparata omogoča postavitev v majhne kuhinje in celo na knjižni regal. Z dvema gumboma za kuhanje lahko pripravimo tako espresso kot dolgo kavo; vklopimo pa ga lahko zgolj z enim dotikom.

Uporaba je enostavna: kavno tabletko vstavimo od zgoraj, po kuhanju pa jo aparat samodejno odvrže v zbiralnik za odpadne tabletke. Aparat omogoča programiranje dolžine kave in njene temperature, ima nastavljiv podstavek za skodelico in lasten sistem varčevanja z električno energijo.

Aparat pa ni zgolj enostaven za uporabo in privlačnega videza – zasnovan je namreč tako, da poveča prednosti biološko razgradljive tabletke E.S.E., ki so certificirane za kompostiranje in jih lahko odvržemo med organske odpadke, embalaža samih tabletk pa je narejena iz recikliranega kartona.

 

Do leta 2033 bodo zagotovili ogljično nevtralnost

Ni dovolj, da se skrb za okolje pozna zgolj na uporabi končnega izdelka, temveč je treba trajnostni razvoj zagotoviti že na začetku dobavne verige. Družba illy s sloganom ‘Live happilly’ poudarja, da je za pot do trajnosti potrebno srečno življenje vseh ljudi vseh členov kavne verige.

Vsaka izkušnja uživanja skodelice illy kave se končna z nasmehom, sam začetek pa sega v države, iz katerih pridobivajo kavo. V podjetju illy spodbujajo vrednote, ki spoštujejo posameznike in okolje, na podlagi česar nameravajo doseči ogljično nevtralnost do leta 2033, kar bo hkrati tudi 100. obletnica podjetja.

 

Za trajnost je treba srbeti na vseh ravneh

Za trajnostni razvoj skrbijo na različnih področjih, začne pa se seveda s trajnostno kavo. S poštenimi dolgoročnimi pogodbami s proizvajalci so med prvimi uvedli ključna načela gospodarske vzdržnosti.

Z oblikovanjem embalaže izdelkov stremijo k zmanjševanju količine odpadkov – z mislijo na to so ustvarili novo CUBE pakiranje, ki odpadke zmanjšuje za kar 70 %, ter mehko pakiranje Soft Can Moka, ki se lahko uporabi tudi kot refil.

Illiyevi kavni aparati združujejo tehnologijo in oblikovanje po najvišjih standardih kakovosti. Poleg aparatov, ki delujejo na biorazgradljive E.S.E. tablete, pa so oblikovali tudi aparate na mleto kavo.

 

Številni projekti za boljšo družbo

V družbi illycaffè neprestano nadgrajujejo kakovost in trajnost svojega delovanja, hkrati pa podpirajo tudi številne projekte, ki prinašajo pozitivne spremembe v svoji okolici.

S podpiranjem šol v Nikaragvi ponujajo mladim kakovostno izobraževanje za izboljšanje socialne in gospodarske trajnosti. V Kolumbiji čistijo vodonosnike in ponovno pogozdujejo z avtohtonim rastjem, s projektom ‘Escuela y Café’ pa proizvajalcem zagotavljajo strokovno znanje in svetlo prihodnost.
Zahvaljujoč programu ‘Viveiro de Atitude’ so zgradili rastlinjak, ki zagotavlja biotsko raznovrstnost. Z zavedanjem o pomembnosti ohranjanja vode so stopili na pot s ciljem zmanjšanja njene porabe, s postopkom nakupa kave in protokolom certificiranja pa dvigujejo tudi trajnostne nabavne procese. Kakovost nenehno preverjajo in izboljšujejo s podpiranjem raziskav, njihove ugotovitve pa delijo s skupnostjo.

Zavedajo se, da trajnost ne prihaja zgolj z okoljskega vidika, temveč z ekonomskega in družbenega, zato pozorno kultivirajo tudi medčloveške odnose in skupnost. Ustvarjalnost spodbujajo tudi s podpiranjem mladih ustvarjalcev v natečaju ‘Oblikuj pločevinko illy’.

 

K trajnosti spodbujajo tudi pridelovalce

Trajnostno kakovost surovin illycaffè nagrajuje s priznanji, namenjenim pridelovalcem kave, ki so ključni člen v njihovi dobavni verigi. Ernesto Illy je domačim pridelovalcem z brazilskega podeželja dokazal, da obstaja trg, ki je pripravljen plačati višjo ceno za nakup visokokakovostnega izdelka. Novo pridobljene ugotovitve so pozitivno vplivale na celotno oskrbovalno verigo in kmetovalcem zagotovile nova orodja in stroje za pridelavo še kakovostnejšega kavnega zrnja.

Leta 1991 so tako pridelovalcem, ki so se držali načel kakovosti in trajnosti, začeli podeljevati nagrado, zdaj poimenovano v nagrado Ernesto Illy, za odlično kakovost kavnega zrnja, ki je postala najpomembnejše priznanje za kakovost kave.

 

Napore podjetja prepoznava mednarodna skupnost

Zaveza k varovanju okolja in svetovnih skupnosti je illycaffè pripeljala do tega, da so postali prvo italijansko kavno podjetje, ki je prejelo certifikat B CORP; ta označuje izpolnjevanje najvišjih standardov družbenega in okoljskega vpliva. B CORP je pomembna zaveza, ki se upošteva pri čisto vsakem illy izdelku. Podjetja s certifikatom B CORP tvorijo gibanje, katerega cilj je širiti vizijo ustvarjanja pozitivne vrednosti za družbo.

Poleg tega je bil illycaffè že deveto leto zapored razglašen za eno najbolj etičnih podjetij na svetu s strani Inštituta Ethisphere®. Priznanje prejmejo podjetja, ki si z dolgoročno strategijo prizadevajo ustvariti pozitivne spremembe v svojih globalnih skupnostih, proces ocenjevanja pa zajema več kot 200 vprašanj o kulturi, okoljskih in družbenih praksah, etiki, upravljanju, raznolikosti in pobudah za podporo močni vrednostni verigi.

 

Več na: https://www.espresso.si/

(Visited 231 times, 7 visits today)
Close