8:27 dop AKTUALNO

Kaj storiti, če najdete ptičjega mladička izven gnezda?

Pri številnih pticah ravno sedaj prihaja čas, ko bodo prvi mladiči že zapustili gnezda, vendar še niso sposobni letenja. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so pripravili nekaj uporabnih napotkov, kaj lahko posamezniki storijo, ko na domačem vrtu ali sprehodu v naravi najdejo ptičjega mladiča, saj se v zadnjih dveh tednih soočajo z veliko telefonskimi klici s tem vprašanjem.

Mladiči že zapuščajo gnezda, leteti pa še ne znajo

“Pri številnih pticah ravno sedaj prihaja čas, ko bodo prvi mladiči že zapustili gnezda, vendar še niso sposobni letenja. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost,” povedo v društvu.

Najdeni mladiči se tako zdijo nebogljeni, zapuščeni in potrebni pomoči. A, kot pojasnjujejo, največkrat temu ni tako, saj so njihovi starši v bližini in čakajo, da se umaknemo. “Le tedaj bodo lahko naprej skrbeli za svoje mladiče. Ker ljudje tem mladičem želijo pomagati, jih vzamejo domov ali pa jih odnesejo v zavetišče,” dodajo.

S tem pa dejansko naredijo več škode kot koristi, saj mladičem v ujetništvu nikoli ne moremo nuditi optimalne oskrbe, kakršne so deležni s strani svojih staršev.

Kaj je torej najbolje, kar lahko storimo?

“Najbolje je, da najdenega mladiča pustimo tam, kjer je, in se čim prej umaknemo,” pravijo in dodajo, da v primeru, da mladička ogrožajo plenilci (na primer mačke), ga postavimo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica). Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča.

Za nekatere vrste ptic je prednost, da čim prej zapustijo svoje gnezdo, še pojasnijo. Mnogi ljudje imajo napačno predstavo, da so gnezda varna, prijetna bivališča. Vendar plenilci v resnici pogosto z lahkoto najdejo gnezdo, polno glasnih mladičev, gnezdo pa je lahko za ptice tudi vir parazitarnih okužb.

“Starši zato mladiče vsak dan pridno hranijo od jutra do večera, da mladiči čim prej odrastejo in zapustijo gnezdo. Ko mladiči gnezdo zapustijo, se razkropijo naokoli, starši pa jih lahko vodijo vsak dan na drugo prenočišče, s čimer povečujejo verjetnost njihovega preživetja. Tudi če plenilec najde enega mladiča, ob tem ne pokonča še vseh ostalih, kot bi se zgodilo, če bi našel polno gnezdo,” povedo.

Pripravili so tudi uporabno infografiko Kaj storiti, če najdemo ptičjega mladička?

http://www.ptice.si

Vir: ptice.si

(Visited 223 times, 9 visits today)
Close