Avtor Mojca Furlan, Društvo Reks in Mila 7:46 dop AKTUALNO

Ježi nas potrebujejo: Kaj storiti, če najdemo malega ježka?

V kolikor vam pride na pot ježek – mladič, kot je ta, ki se v trenutnih razmerah (vremenskih in drugačnih) še ne znajde, mu priskočite na pomoč.

Podnebne spremembe in suša so letos povzročile pomanjkanje hrane in vode številnim v naravi živečim bitjem. Tako si mladiči ježev niso mogli nabrati maščobe za čez zimo. Vsi ježki, ki tehtajo manj kot 800 g, brez hranjenja človeka in nudenja toplega zavetja, ne bodo preživeli zime.

Minuli konec tedna je ježek, mala kepica žalosti, žal pomoč dobil prepozno in je preminil. Ježek je bil dehidriran in že popolnoma brez krvi. Na njegovem malem teleščku se je namreč hranilo 198 klopov. Toliko smo jih odstranili. Poleg tega je imel še bolhe.

Prepozna pomoč? Verjamemo, da se ne razume veliko ljudi na pomoč ježkom ali drugim divjim živalim, a vendar imajo tudi veterinarji zvezane roke – lahko pa ponudijo pomoč po telefonu.

Po nasvetu strokovne osebe smo ježka greli, očistili klopov (mučno za nas in še bolj za ježka), mu po brizgi poskušali dati stepeno jajce. Vendar je bil naš trud zaman. Žal nam je, da nismo uspeli. Take situacije se ne bi smele dogajati.

Za ježe, žabe in ostale podobne živali je pristojno le nekaj veterinarskih ambulant v Sloveniji

Telefonske številke

  • Ljubljana: Ambulanta za ptice, kunce in male sesalce 01 477 581 939
  • Maribor: Veterinarska ambulanta Pika 05 591 784 78
  • Ptuj: Veterinarska bolnica Ptuj 02 749 36 50
  • Zavetišče za divje živali Muta 02 876 12 85

Preberite tudi:

(Visited 806 times, 3 visits today)
Close