1:05 pop AKTUALNO

Izziv tega poletja (in prihodnosti): Kako ohladiti pregreta mesta?

Napovedujejo vroče in sušno poletje in najbolj trpijo mesta – oz. prebivalci mest. Temperature na površinah se v mestu hitro lahko povzpnejo do 70° C, asfalt absorbira toploto in jo vrača nazaj v okolje še ure po tem, tako da se tudi ponoči stežka shladi.

Pred vrati je poletje, temperature pa kažejo, da smo že v njem. V Evropi največ ljudi živi v mestih, stran od morskega vetriča ali blagodejne gozdne sapice. Temperature rastejo, padavin je vse manj, mnogi so že izkusili oz. dojeli realnost podnebnih sprememb.

Po podatkih Evropskega observatorija suše, so trenutno na jugu Francije, v večjem delu vzhodne Nemčije in zahodne Poljske ter tudi v alpski regiji že sušne razmere.

Češka partnerska fundacija za okolje je zato objavila serijo ukrepov, ki jih lahko izvajajo mesta, da ohladijo urbano okolje. Kot pravi Martin Ander iz fundacije verjame, da nismo nemočni pri soočanju z ekstremno vročino, mesta pa lahko naredijo marsikaj, da regulirajo t.i. vroče otoke in temperature v mestu.

Poudarjajo pomen ohlajanja površin, posebej betona, asfalta, fasad … ki so običajno prepuščene pregrevanju na soncu. Težava je tudi v manjših mestih, ki so obkrožena zgolj s kmetijskimi površinami.

Ozelenitev – ključna so drevesa

Glavno priporočilo je, da mesta naredijo krog med urbanim zelenjem in vodo. Ključna so drevesa – ki zadržujejo padavinsko vodo, to pa v vročih dneh spuščajo v ozračje in ga s tem hladijo. Navajajo primer, da npr. iz breze na običajen dan izpari okoli 70 litrov vode, na zelo vroč dan pa okoli 400 litrov.

Kjerkoli je mogoče, bi morali asfalt in beton zamenjati z zelenjem – travo ali travnikom. V mestu pa bi morali vključiti tudi dizajn, ki omogoča zadrževanje deževnice, kot so posebni pasovi, zbiralniki vode, mlake, ribniki … Glede stavb svetujejo fasade in strehe svetlih barv, ki odbijajo več svetlobe, zelene zasaditve okoli hiš, tudi zelene stene in strehe, ter zunanje senčenje.

Ljudje se zavedamo pomena dreves v mestih

(Visited 206 times, 1 visits today)
Close