8:38 dop AKTUALNO

Izmenjava ozimnice na mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani letos obeležujemo v četrtek, 29. septembra.

Poročilo neprofitne organizacije Feedback EU ugotavlja, da države Evropske unije letno zavržejo 153 milijonov ton hrane, kar je 15 milijonov ton več, kot je uvozijo. 90 milijonov ton hrane se zavrže že v primarni proizvodnji.

Gospodinjski odpadki predstavljajo okoli 30 milijonov ton zavržene hrane. Zavržena hrana za podjetja in gospodinjstva pomeni finančno izgubo v vrednosti 143 milijard evrov, ob tem pa proizvede tudi šest odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov Evropske unije.

Čas je, da skupaj nekaj spremenimo

Ekologi brez meja vas vabijo na izmenjavo ozimnice, ki bo potekala jutri (29.9.), med 8. in 12. uro na škofjeloški tržnici (stara vojašnica). Na stojnico »Hrana svoje mesto najde« lahko prinesete marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in kar je še drugih dobrot med vložninami.

Izmenjali si jih boste lahko z drugimi obiskovalci, pa tudi Ekologi brez meja in ostali sodelujoči bodo poskrbeli za lepo obloženo stojnico. »Namen izmenjave je, da se poslovimo od še uporabnih živil, ki smo jih morda dobili v dar, pa nam sploh ne teknejo in jih ne znamo uporabiti ali pa bi preprosto radi poskusili nekaj novega,« pravijo Ekologi brez meja.

Vir: EBM, The Guardian

(Visited 76 times, 1 visits today)
Close