2:56 pop AKTUALNO

Intenzivni oddelki se polnijo

Vodja intenzivnega oddelka infekcijske klinike Matjaž Jereb je na današnji novinarski konferenci dejal, da številčni izračun iz današnjih podatkov o novo okuženih kaže, da bo čez nekaj dni potrebno 10 odstotkov danes pozitivnih oseb, to je 70 oseb, sprejeti na navadne bolniške postelje, od teh pa 15 na intenzivne oddelke.

Zato postaja kritično število postelj, še bolj pa število primerno usposobljenih zdravstvenih delavcev. Teh se testira več, kar še posebej velja za zdravstveno osebje v intenzivnih oddelkih, ki bi jih testirali po posebnem časovnem modelu, ki bi povečal možnosti evidentiranja asimptomatičnih pozitivnih oseb s covidom. Hitri testi niso zanesljivi in jih v splošnem ni možno uporabljati.

Jereb je poudaril, da bodo zdravstveni delavci opravili svoje delo po vesti in po svojih najboljših sposobnostih, a sami v tem boju ne moremo biti uspešni. Uspešna je lahko samo družba kot celota. Posameznik lahko zdravstveni stroki največ pomaga s tem, da spoštuje preventivne ukrepe, po možnosti ostaja doma in se čim manj giblje v javnosti.

Zaradi polne infekcijske klinike bodo v prihodnjih dneh bolnike začeli nameščati na ortopedsko kliniko. Na intenzivnem oddelku infekcijske klinike UKC Ljubljana trenutno zdravijo 16 bolnikov s covidom-19, ki so kritično bolni, imajo hudo prizadeta pljuča in dihajo s pomočjo ventilatorja. “Nihče ni varen pred covidom-19, najmlajši bolnik na intenzivi je star 42 let in nima kakšnih drugih bolezni,” je pojasnil Jereb.

 

Vir:gov.si

(Visited 96 times, 1 visits today)
Close