7:55 dop AKTUALNO

Evropski dan parkov: Glasujmo za naravo!

Evropski dan parkov je spominski dan za zavarovana območja po Evropi, ki ga je leta 1999 uvedla zveza Europarc (v angleščini), da bi poudarila pomen zavarovanih območij po vsej Evropi.

Ob letošnjem dnevu parkov s sloganom Glasuj za naravo poudarjajo pomembnost zavarovanih območij za razvoj in izvajanje politik o naravi ter njihovo osrednjo vlogo pri zagotavljanju trajnostne in odporne družbe za življenje, delo in sprostitev.

Naravne parke, ki so v Zakonu o ohranjanju narave opredeljeni kot širša zavarovana območja, delimo na narodne, regijske in krajinske parke. Zavarovala jih je država, občine ali država skupaj z občinami, v njih pa veljajo posebni varstveni režimi.

Zadnji je bil letos ustanovljen Regijski park Pohorje, s čimer so zavarovali 52 kvadratnih kilometrov ovršnega dela Pohorja.

Teden naravnih parkov Slovenije

V Sloveniji se zavarovana območja povezujejo v Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki je obeležitev Evropskega dneva parkov nadgradila s Tednom naravnih parkov Slovenije. Med 22. in 29. majem v okviru praznovanja tako ponujajo številne, večinoma brezplačne dogodke po vsej Sloveniji.

Slovenski naravni parki so prav gotovo izjemne lokacije, ki ponujajo raznolike možnosti za z naravo povezana doživetja, npr.:

(Visited 39 times, 2 visits today)
Close