Naravni parki po Sloveniji: 5 idej za raziskovanje

7 avgusta, 2020

Tokrat smo pripravili 5 idej za obisk čudovitih parkov po Sloveniji. “Privoščite si nepozaben pobeg v naročje neokrnjene narave. Številni parki vam v vseh letnih časih nudijo bogato zakladnico različnih rastlinskih in drevesnih vrst. Vsak park je samosvoj, poseben zaradi okolja, kjer se nahaja. Raziščite jih, obogatili vas bodo s svojo skrivnostno lepoto,” vabi STO.

 

Triglavski narodni park

Park, imenovan po Triglavu, najvišji gori in nacionalnem simbolu, zajema skoraj celotni slovenski del Julijskih Alp. Največje bogastvo predstavljajo vode kristalnih barv in alpsko cvetje. Najbolj znani so smaragdna Soča, slapovi, doline, ki se globoko zajedajo v Julijske Alpe, pestrost poudarjajo težko dostopne soteske, korita, kraški pojavi in še posebej ledeniška jezera. Mogočni so tudi gozdovi, obsežne pašne planine, gorske trate in bajerji.

Krajinski park Goričko

Slikovita kulturna krajina razpršenih kmetij v nizkem gričevju, na prehodu Alp in Panonske nižine. Mozaik travnikov, njiv, sadovnjakov, vinogradov in zaselkov se prepleta z vijugavimi potoki, obroblja pa ga gozd. Goričko je slovenski del parka treh dežel z Avstrijo in Madžarsko ter življenjski prostor evropsko ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.

Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Kozjanski regijski park

Park je obdan s Posavskim hribovjem, Kozjanskimi griči in obsoteljsko ravnico na vzhodu države. Javni zavod, ki upravlja park, je skupaj z domačini razvil tradicionalno sadjarstvo. Kozjanski park je s svojo razigrano krajinsko razgibanostjo in izjemno biotsko pestrostjo obiskovalcu zanimiv v vseh letnih časih.

Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Krajinski park Kolpa

Park leži na skrajnem jugu države, se lahko pohvali z izjemno naravo, ki jo dopolnjuje bogata kulturna dediščina, zanimiva zgodovina in biotsko bogata reka Kolpa. Vzdolž mejne reke se razprostirajo tudi belokranjski steljniki z bogatim prepletom živalskega in rastlinskega sveta. Območje je znano tudi po velikih zvereh (medved, volk in ris).

Foto: Tomo Jeseničnik, www.slovenia.info

Regijski park Škocjanske jame

Park leži na matičnem krasu. Jame kot ključni naravni spomenik parka, ki s svojimi razsežnimi dvoranami in pravim podzemnim »kanjonom« nobenega obiskovalca ne pustijo hladnega. Od leta 1986 so uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine.

Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

Vir: Naravni parki Slovenije

Nazaj na kategorijo turizem.
(Visited 165 times, 1 visits today)