Avtor Samo Kranjec 12:06 pop AKTUALNO

EU toži Avstrijo: diskriminatorna obravnava otrok in družin delavcev članic

Na sodišču EU se je znašla zaradi diskriminatorne indeksacije zneska družinskih prejemkov ter davčnih dobropisov za otroke in družine za državljane EU

»Evropska komisija se je odločila, da proti Avstriji sproži postopek pred Sodiščem EU. Komisija meni, da avstrijska zakonodaja o indeksaciji družinskih prejemkov in davčnih dobropisov ni v skladu s pravili EU in je diskriminatorna,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Avstrijska poteza v nasprotju s pravili EU

Avstrija je 1. januarja 2019 uvedla mehanizem indeksacije zneska družinskih prejemkov ter davčnih dobropisov za otroke in družine za državljane EU, ki delajo v Avstriji in imajo otroke, ki živijo v tujini. »Komisija ugotavlja, da je tak mehanizem indeksacije v nasprotju z veljavnimi pravili EU o koordinaciji sistemov socialne varnosti in prostem gibanju delavcev. Mehanizem je diskriminatoren, ker nekateri mobilni delavci EU v Avstriji, ki polno prispevajo k avstrijskemu gospodarstvu, delovni sili in sistemu socialne varnosti, dobivajo nižje prejemke kot tisti delavci, katerih otroci živijo v Avstriji,« pravijo na Predstavništvu.

Avstrijci Komisije niso prepričali

Današnja predložitev zadeve Sodišču je zadnji korak v postopku za ugotavljanje kršitev, ki se je začel januarja 2019, ko je Komisija Avstriji poslala uradni opomin. Ker je bil odgovor Avstrije marca 2019 ocenjen kot nezadosten, ji je Komisija julija 2019 poslala obrazloženo mnenje. Po analizi odgovora Avstrije iz oktobra 2019 je Komisija sklenila, da so njeni pomisleki še vedno utemeljeni. Zato se je odločila, da proti Avstriji sproži postopek pred Sodiščem EU.

(Visited 127 times, 4 visits today)
Close