12:17 pop AKTUALNO

Draginja: Kako na leto z energijo privarčevati več kot 260 evrov?

Zveza potrošnikov Slovenije je pripravila nasvete za varčevanje z energijo.

Če se odločite za učinkovito rabo energije, vaše udobje in kakovost življenja ne bosta prav nič slabša, saj, kot pravijo, lahko zaradi napačnih navad porabite od 30 do 40 odstotkov več energije, kot če bi ravnali premišljeno.

Zato je dobro opustiti naslednje navade:

  • prižgane luči, čeprav je dovolj svetlo,
  • vklapljanje napol praznega pomivalnega ali pralnega stroja,
  • neredno čiščenje filtrov v napravah,
  • neredno odstranjevanje ledu iz zamrzovalnika,
  • kuhanje brez uporabe pokrovk in
  • prepogosto odpiranje hladilnika oz. razmišljanje pri odprtih vratih, kaj bi vzeli iz njega.

Preprosti nasveti za varčevanje z energijo, ki jih lahko uporabite že danes

1. Izklopite naprave, namesto da jih pustite v stanju pripravljenosti in prihranite do 50 €/leto

Električne naprave so v stanju pripravljenosti v povprečju 22 ur in v eni uri porabijo od 0,3 do 15 Wh. To pomeni, da je vsaka posamezna naprava v stanju pripravljenosti 8030 ur/leto in vsaka porabi od 4 do 120 kWh/leto. Letni strošek za porabljeno električno energijo se za posamezno napravo giblje od 84 centov do 25 evrov. Preštejte vse naprave v stanju pripravljenosti v vašem domu in izračunajte prihranek.

2. Ugašajte luči, ko zapustite sobo ali dom in prihranite do 40 €/leto

Če 5 varčnih žarnic, ki gorijo 4 ure na dan, zamenjate z LED-sijalkami, lahko prihranite dobrih 70 kWh oz. 15 evrov/leto. Če zamenjate halogenske žarnice, prihranite več kot 200 kWh oziroma dobrih 42 evrov/leto.

3. Zapirajte pipo med ščetkanjem zob in prihranite približno 30 €/leto/osebo

Za eno ščetkanje zob s toplo vodo ob odprti pipi porabimo približno 5 litrov vode. To je okrog 10 litrov vode na osebo na dan, kar pomeni, da na leto porabite za 34 evrov električne energije. Če je članov družine s to razvado več, je prihranek še večji.

4. Znižajte temperaturo vode v bojlerju in prihranite 125 €/leto

Znižajte temperaturo vode v električnem grelniku (bojlerju) z 80 °C na 60 °C. Na ta način lahko porabo električne energije za ogrevanje vode zmanjšate za 593 kWh in s tem prihranite 125 evrov/leto.

5. Kopanje nadomestite s tuširanjem in prihranite 18 €/leto/osebo

Za enkratno kopanje se v povprečju porabi tudi 90 litrov vode, skozi običajno tuš ročko pa steče okrog 9 litrov vode na minuto. Če ena oseba v gospodinjstvu zmanjša porabo tople vode za 10 litrov, boste prihranili približno 27 evrov na leto, če se voda ogreva z električnim bojlerjem. Če se voda ogreva z zemeljskim plinom, je prihranek približno 18 evrov na leto.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da če upoštevate le teh 5 preprostih nasvetov, boste na leto prihranili več kot 260 €.

(Visited 41 times, 13 visits today)
Close