Avtor IF 8:05 dop AKTUALNO

Dobrodelno-športni podvig: 3000 km s kolesom za obnovo Krasa

Za obnovo Krasa bo konec septembra izdelan sanacijski načrt, ki ga bo pripravil Zavod za gozdove Slovenije.

V nedeljo, 4. septembra, se je popotnik Patrik Bratuša lotil novega dobrodelno športnega podviga: s kolesom se je brez posebnih priprav podal na kar okoli 3300 dolgo pot do portugalske prestolnice Lizbone.

S projektom želi osveščati ljudi za skrbnejše ravnanje z našim planetom, zato bo zbiral sredstva za vseslovensko akcijo Skupaj za Kras, s katero želijo obnoviti pogorele gozdne površine v letošnjem velikem požaru.

Brez šotora in spalke

Patrik s seboj ni vzel šotora niti spalne vreče, saj pravi, da bi mu dodatna teža preveč otežila kolesarjenje. Prespati namerava predvsem pri znancih ali prijaznih domačinih, ki nudijo brezplačna prenočišča preko neprofitnih spletnih platform Warmshowers in CouchSurfing. Odločitve o prenočiščih bo sprejemal spontano, saj noče podrobneje načrtovati poti. Okvirno pa želi dnevno prevoziti okoli sto kilometrov.

Pot mu predstavlja novo življenjsko izkušnjo, saj bo imel dovolj časa za razmišljanje o novih popotniških pa tudi dobrodelnih izzivih. Domov se namerava vrniti z letalom, da bo lahko konec oktobra v rodni Prlekiji pripravil zabavo ob okroglem tridesetem rojstnem dnevu.

Patrik ima že od nekdaj dar za sočutje do ljudi. Tako je že večkrat kot prostovoljec sodeloval pri različnih projektih, tudi v Afriki. Spomladi pa je prehodil 617 kilometrov dolgo Slovensko planinsko pot in na ta način zbiral denar za otroke zbolele za rakom (Junaki 3. nadstropja).

Več o projektu lahko najdete na Facebook spletni strani, kjer bo Patrik objavljal najbolj zanimive dogodivščine s poti.

Če želite podpreti projekt, lahko donirate prispevke organizatorju, dobrodelni fundaciji Vrabček upanja na račun SI56 3400 0102 1587 583,  s pripisom KRAS PATRIK.

(Visited 301 times, 2 visits today)
Close