6:39 pop AKTUALNO

Čas za Kras: podprimo Kras z obiskom, čistilno akcijo, SMS-om …

Plameni Krasu niso odnesli volje, še manj gostoljubja ljudi. Destinacija Miren Kras slovi po pohodniških, kolesarskih, konjeniških in jamarskih poteh, bogati kulturni dediščini, ostankih obrtništva, lokalnih muzejih in odlični kulinariki.

Vzemimo si čas za Kras in jih podprimo z obiskom – projekt “skupajzakras” vabi k sodelovanju v čistilnih akcijah in pogozdovanju.

“Požar je uničil zeleno podobo kraškega dela destinacije, a hkrati ponudil nadvse pristno podobo bojišča Soške fronte, ki bo za ljubitelje dediščine 1. svetovne vojne v danih razmerah prava pustolovščina. Vse ceste so prevozne in vodniki so pripravljeni s starimi in novimi zgodbami,” pravijo na Slovenski turistični organizaciji.

Uničena narava si bo rane celila desetletja

Destinacijo Kras je do temeljev pretresel hud požar, ki je sredi turistične sezone 15 dni divjal na goriškem in komenskem Krasu. “Uničena narava ene najbolj zelenih in trajnostnih slovenskih destinacij, zaradi izjemne biotske pestrosti skoraj v celoti pod zaščito Nature 2000, si bo desetletja celila rane. Kraševci in Kraševke, znani po trmi in vztrajnosti, ki se tisočletja brusita na kraškem kamnu in burji, na drugi pa po mehkem srcu in radodarnosti, ki so ju na tem posebnem delu sveta od vedno deležni popotniki in obiskovalci, se sredi pogorišča ozirajo k novemu življenju,” pripovedujejo na STO in vabijo, da izkažemo srčnost, jih z obiskom podpremo in pomagamo omiliti škodo, ki je v veliki meri posledica podnebnih sprememb in opozorilo vsem nam, da smo v istem čolnu.

Trajnostna destinacija

Trajnostna destinacija slovi po krasnih pohodniških, kolesarskih, konjeniških in jamarskih poteh, bogati kulturni dediščini, ostankih obrtništva, ki puščajo trajen odtis v vsakdanjem življenju, v lokalnih muzejih in predstavah društev ter nenazadnje odlični kulinariki, ki jo pet tradicionalnih gostiln ponuja pod krovno znamko Krasna kuhnja.

Zanimivosti Krasa:

  • pomnik miru na Cerju
  • 5 muzejev in galerij: Galerija Oskar Kogoj Nature Design, Čevljarski muzej, Muzej Spomni se name, Hiša Opajske tradicije in zbirka 1. svetovne vojne v Opatjem selu

Poti Krasa (peš ali s kolesom oz. e-kolesom):

  • Poti miru na Krasu
  • Pot sv. Martina
  • Med kali in štirnami do duše Krasa

Komenski Kras

Tu v avgustu pripravljajo številne dogodke. Posebej vabijo med domače ponudnike v sklopu akcije Kras Pass Gourmet – poletje degustacij, doživetij in vrhunske kulinarike.

Projektu skupajzakras lahko sledite na www.skupajzakras.si za sodelovanje v čistilnih akcijah in pogozdovanju – Kras po naravni nesreči kliče na pomoč!

(Visited 88 times, 1 visits today)
Close