4:21 pop AKTUALNO

Brezplačni ogledi evropskih zelenih filmov za mlade

Evropski projekt EU Youth Cinema: Green Deal nadaljuje z ozaveščanjem mladih o podnebnih spremembah

Ob svetovnem dnevu okolja so v sklopu projekta EU Youth Cinema: Green Deal mladim v 12 državah ponuja brezplačen dostop do evropskih zelenih filmov.

Mednarodni projekt, ki ga v Sloveniji koordinira Združenje EPEKA, želi ustvariti močno evropsko skupnost okoljsko ozaveščenih in odgovornih mladih, ki se zavedajo podnebnih izzivov in se z njimi znajo soočiti. Celoten projekt je mladim na voljo brezplačno.

V uspešni prvi ediciji projekta se je filmskih dogodkov v Sloveniji udeležilo skoraj 5000 mladih, več tisoč pa si je filme brezplačno ogledalo na pretočni platformi www.euyc.green.

Druga edicija projekta poteka v 12 evropskih državah: Albanija, Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Grčija, Črna Gora, Severna Makedonija, Romunija, Srbija, Slovenija, Ukrajina in Italija. Do februarja 2026 bo v vseh sodelujočih državah skupaj potekalo skoraj 100 kinematografskih dogodkov in več brezplačno dostopnih spletnih razprav.

Praznovanje svetovnega dne okolja z zelenimi filmi

Letošnja kampanja ob svetovnem dnevu okolja je opozarjala na pomen obnove tal, dezertifikacijo in odpornost pred sušo. V okviru tega je v Cineplexx Kranj za slovenske šolarje potekala projekcija francoskega filma »HOME«: »S filmom HOME smo želeli uvesti nov model kinematografije – aktivističnega kina, ki vključuje civilno družbo in različne nevladne organizacije. Veseli me, da je 15 let po svetovni premieri film postal del projekta EUYC:GD in bo na voljo na tisoče mladim po Evropi in drugod,« je povedal režiser filma Yann Arthus-Bertrand.


Poiščite tudi:

Eko družinske filme, ki so na voljo za ogled na spletu.

(Visited 39 times, 39 visits today)
Close