10:00 dop AKTUALNO

Boste dopust preživeli s knjigo v roki?

Plaža, morje, sonce in vonj sončne kreme. Brez dvoma lahko rečemo, da so to prave počitnice. Če pa bi želeli na plaži preganjati dolgčas, je vedno poletje tudi čas za kakšno dobro knjigo. Ljubezenski romani, kriminalke, zgodbe, ki jih piše življenje … Za lažjo izbiro smo pripravili nekaj predlogov knjig, ki so lahko vaša spremljevalka na sončnih plažah, daleč stran od vsakdanjih skrbi.

 

Ljubezenski romani

Ukročeno srce (Taming Natasha): Nora Roberts

Nekdanja baletna plesalka Natasha Stanislaski se po težki mladostniški izkušnji preseli v podeželsko mestece, kjer odpre prodajalno igrač. Moški je ne zanimajo, dokler se ne pojavi vdovec Spence Kimball. Skupaj s hčerko Spence počasi mehča Natashino srce, vendar so rane iz preteklosti lahko ovira.

Glasba senc (Shadow Music): Julie Garwood

Princesa Gabrielle, lepota katere sega onkraj britanskih meja, na željo svojega očeta, vplivnega angleškega barona, pristane na poroko s škotskim poglavarjem, s čimer naj bi zagotovila mir v Višavju. Na poti skozi divjino pa namere o poroki prekriža usoda, ki Gabrielle pripelje v trdnjavo skrivnostnega Colma MacHugha, pred katerim se trese vse Višavje.

Kristalni vrtovi (Crystal Gardens): Amanda Quick

Že drugič v dveh tednih je neznanec poskušal napasti Evangeline Ames. Na srečo ima Evangeline dovolj časa, da pobegne skozi spalnično okno, od koder se napoti v Kristalne vrtove. Evangeline je te vrtove že raziskovala, njen načrt pa je, da se tam otrese napadalca. Ko v vrtovih sreča lastnika Lucas Sebastiana, se ji tudi sanja ne, da je to srečanje zanjo veliko bolj nevarno kot pa vsiljivci v njenem domu.

Kriminalke

Klic kukavice (The Cuckoo’s Calling): Robert Galbraith, J. K. Rowling

Vojni veteran in detektiv Cormoran Strike in njegova asistentka Robin se lotita preiskave primera smrti priljubljene manekenke. Cormorana je partnerica pred kratkim postavila pred vrata, zato njegova pisarna postane nekakšno zatočišče raziskovanje sveta bogatih in slavnih v Longonu. Brat manekenke je prepričan, da ni šlo za samomor, zato se Strike loti raziskovanja.

Kemija smrti (The Chemistry of Death): Simon Beckett

Nekdanji forenzični strokovnjak, dr. David Hunter se po družinski tragediji odloči odreči briljantni karieri in se raje posveti delu zdravnika v odmaknjeni norfolški vasici. Ko je že prepričan, da je preteklost pustil za seboj, tam odkrijejo ostanke Sally Palmer, truplo katere je grozno pohabljeno. Policisti pri preiskovanju primera potrebujejo Hunterjevo znanje, vendar se ta ne želi vmešavati. Ko pa izgine še ena ženska, se dr. Hunter naposled le odloči priskočiti na pomoč.

Jaz, Alex Cross (I, Alex Cross): James Patterson

Rojstnodnevno zabavo pri Crossovih doma zmoti telefonski klic – Crossovo nečakinjo Caroline, ki se je preživljala kot dobro plačana spremljevalka oz. dekle na klic washingtonske moške elite, so našli umorjeno. Alex Cross in detektivka Brianna Stone se pri reševanju primera znajdeta v krogu nevarnih pomembnih ljudi, ki so za varovanje svojih skrivnosti pripravljeni storiti prav vse!

 

Skrivnostne, zgodovinske, resnične, fantazijske

Divja (Wild): Cheryl Strayed

22-letna Cheryl je izgubila mamo, družino in tudi sebe. V trenutku brezupa se je odločila, da se odpravi na mogočno Pacifiško gorsko pešpot, ki vodi po zasneženih vrhovih, nedotaknjenih gozdovih in zapuščenih puščavah zahodnega roba ZDA. Na poti Cheryl spoznava pustolovce, lepoto narave in na koncu tudi sebe.

Inferno: Dan Brown

Profesor Robert Langdon (znan iz romanov Da Vincijeva šira, Angeli in demoni in Izgubljeni simbol), se zbudi v bolnišnici sredi Firenc, vendar ne ve, kako se je tam znašel. Prav tako se mu ne sanja, od kod skrivnostni predmet v njegovem suknjiču. Ker mu nekdo streže po življenju, s pomočjo mlade zdravnice beži po Firencah, pot pa ju pripelje tudi v Benetke in Istanbul. Langdon kmalu ugotovi, da je svet na robu katastrofe, odgovori za rešitev pa se skrivajo v verzih Dantejeve Božanske komedije.

Krojačica iz Dachaua (The Dressmaker of Dachau): Mary Chamberlain

London, piše se leto 1939. 18-letna Ada Vaughan je čedna šivilja, ki dela na Dover Streetu. Ker je Ada izredno spretna, se ji, če bo uspela pobegniti turobnemu družinskem življenju v Lamberthu, nasmiha kariera v modnem svetu. In prav naključno srečanje s skrivnostnim Stanislausom von Liebnom jo izstreli v svet blišča in romantike. Pariz je njena priložnost za nov začetek, dokler ne izbruhne vojna. Ada lahko kot vojna ujetnica preživi le tako, da postane krojačica.

Grey: E. L. James

50 odtenkov sive skozi oči Christiana Greya. Christian Grey mora nadzorovati vse stvari. Njegovo življenje je urejeno, disciplinirano in prazno – dokler Anastasia Steel dobesedno ne pade v njegovo pisarno in življenje. Poskuša jo pozabiti in odriniti iz svojega življenja, vendar se ji ne more upreti. In, kot še nobena ženska doslej, Anna vidi prav v njegovo srce.

Slovenska beseda

Agencija: Lenart Zajc

Roman je postavljen v čas krize in protestov leta 2013, v čas rastoče brezposelnosti in naraščajočega obupa. Zgodbo oblikuje sedem pripovednih glasov oz. likov, ki so zaposleni v agenciji za prodajo življenjskih zavarovanj. Različni zavarovani agenti se soočajo s pisano paleto strank: naivnih upokojencev in samozavestnežev, ki se odločno upirajo manipulativnim zavarovalniškim agentom. Zgodbe povezuje vroča zapeljivka Muci.

Izbrisana: Miha Mazzini

Zgodba o samski mamici Zali, ki v porodnišnici ugotovi, da z njenim novorojenčkom sploh ne obstajata – ni ju namreč v računalniških sistemih. Kaj se zgodi, če in ko izpadeš iz sistema? Zala mrzlično išče rešitev zase in za svojega otroka. Zgodba o tistih, ki so se rodili na napačnih koncih razpadle države.

(Visited 152 times, 1 visits today)
Close