Avtor br; foto: adobestock 4:01 pop AKTUALNO

Bomo leta 2050 še imeli pitno vodo? (to pravi dr. Lučka Kajfež Bogataj)

Slovenska klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj je imela na festivalu Greencajt v Zagrebu predavanje z naslovom “Kako (pre)živeti na planetu, ki ne raste?”.

Govorila je o najslabšem možnem scenariju, ki bi nas lahko doletel leta 2050, kako se mu izogniti in kaj lahko vsak pri sebi spremeni.

Začela je s podatki, kakšen bi lahko bil svet leta 2050. »V vseh koncih sveta nam bo zelo vroče. Prenaseljenost bo postala težava, ki ji ne bomo kos. Vode ne bo ali pa bo onesnažena do te mere, da ne bo primerna za uživanje. Najslabši možni scenarij je življenje brez vode, kar bi pomenilo, da bi se vse zreduciralo na prizore iz filma Pobesneli Max. Scenarij, v katerem pride do barbarizacije. In kar je najhuje – nismo daleč od takega življenja. Kajti ko pogledate, kaj se dogaja okoli nas, je ta prihodnost že tukaj: vojne že potekajo, ljudje stradajo ali nimajo vode,« je poudarila Lučka Kajfež Bogataj.

Kako naprej, da leta 2050 ne bomo živeli brez vode?

Seveda se na tem mestu poraja vprašanje, kako naprej, da se prej omenjen scenarij ne zgodi. »Katastrofi smo se že večkrat izognili, a vprašanje so kolateralne žrtve in kolikokrat se bomo še morali učiti iz svojih napak. Ne verjamem v osredotočanje na eno osebo. Raje se posvetim gospodinjstvu, manjši skupnosti. Pomembno je, da naredite načrt: doma se dogovorite, ali boste poskušali zmanjšati količino porabljene vode med prhanjem ali pa boste začeli ločevati odpadke. Postavite si cilj, začni z majhnimi stvarmi, kajti če začneš spreminjati svoj življenjski slog naenkrat, boste hitro obupali,« je dejala klimatologinja.

Za konec pa je še poudarila, da je vpliv človeka večji od vseh naravnih sprememb in vplivov skupaj in da globalna osredotočenost na podnebne spremembe ni dovolj za povečanje trajnosti.

Vir: Green Hr

(Visited 54 times, 2 visits today)
Close