7:24 dop AKTUALNO

Bo v EU po novem prepovedana vožnja z avtom med vikendi?

Prizadevanja za prepoved avtomobilov v mestih med konci tedna po vsej EU

Vozite manj za energetsko neodvisnost: Predlog luksemburškega ministra za energijo Claudea Turmesa se osredotoča predvsem na motorna vozila in prevoze na delo. Njegova glavna točka se osredotoča na prepoved avtomobilov v mestih ob koncih tedna in širitev dela od doma kot novega zlatega standarda za EU.

Predlagal je tudi omejitev hitrosti po vsej EU, medtem ko je glede dela na daljavo dejal, da lahko zaposlenim ponudimo le dva dneva dela od doma in to lahko naredi veliko razliko na ravni celotne EU. Ocenil je, da bi lahko EU vsako leto prihranila 2,5 milijona sodčkov nafte, zmanjšala financiranje uvoza ruskega goriva in pospešila zeleni prehod.

REPowerEU za neodvisnost od ruskega goriva

Prejšnji teden, ko je Evropska komisija sprejela načrt REPowerEU (načrt REPowerEU v vrednosti 200 milijard evrov zahteva postopno zmanjšanje uvoza ruskega goriva), je luksemburški minister za energijo Claude Turmes izrazil mnenje, da je pomanjkljiv. Po njegovem mnenju je eno od večjih področij, ki jih je REPowerEU preskočil, zmanjšanje povpraševanja po fosilnih gorivih v splošnem obsegu.

Pobuda Komisije za ločitev Evrope od uvoza ruskega goriva do leta 2027 dejansko vsebuje nekaj ukrepov, osredotočenih na energetsko učinkovitost in omejevanje porabe toplote.

Luksemburg odvisen od uvoza

Zanimivo pa je, da je Luksemburg po podatkih Eurostata trenutno tudi država z največ avtomobilov na osebo v celotni Evropski uniji. Poleg tega so precej odvisni od uvoza ruskega zemeljskega plina, pri čemer četrtina njegove oskrbe prihaja od tam. Hkrati ima država skladiščne zmogljivosti za le štiri dni, zaradi česar je zelo odvisna od neprekinjenega uvoza.

Vir: The Mayor

(Visited 1.640 times, 2 visits today)
Close