7:59 dop AKTUALNO

5. leto zapored največji onesnaževalec s plastiko sponzorira podnebni COP27

Ob letošnjem jubilejnem popisu blagovnih znamk odpadkov so pri Break Free From Plastic analizirali petletne podatke skupnostne znanosti.

Popis blagovnih znamk odpadkov je pokazal: Coca-Cola, PepsiCo in Nestlé so že pet let zapored največji svetovni onesnaževalci s plastiko.

Poročilo razkriva, da prostovoljne zaveze podjetij ne zmanjšujejo uničujočih vplivov teh podjetij na okolje. Aktivisti po vsem svetu zato zahtevajo globalno pogodbo o plastiki (Global Plastics Treaty), ki lahko zagotovi pravno zavezujoče mehanizme in politike izvrševanja za učinkovito zmanjšanje količine plastike, ki jo proizvajajo in uporabljajo korporacije.

Coca-Cola največji onesnaževalec

Popisi blagovnih znamk po vsem svetu potekajo od leta 2018. Projektu skupnostne znanosti se je doslej pridružilo več kot 200.000 prostovoljcev v 87 državah, da bi identificirali najpogostejše onesnaževalce s plastiko. V vseh petih letih je bilo popisanih več izdelkov znamke Coca-Cola kot pri naslednjih dveh onesnaževalcih na neslavni lestvici skupaj.

Letošnji popis je razkril več kot 31.000 izdelkov blagovne znamke Coca-Cola, kar je podvojilo delež njihovih izdelkov, odkritih v letu 2018. Ugotovitve prihajajo v času, ko je največji onesnaževalec pokrovitelj konference ZN o podnebnih spremembah COP27 v Egiptu.

V Sloveniji premalo verodostojnih podatkov

Ekologi brez meja popise vsako leto spodbujajo tudi v Sloveniji. Žal pa vsako leto ne dobijo dovolj verodostojnih podatkov, da bi jih bilo smiselno posredovati globalni koordinaciji. Zato so veseli, da se vedno več podjetij v sklopu svojih korporativnih akcij odloča za ta projekt skupnostne znanosti in se nadejamo poročanja za 2023.

Čistilne akcije brez identifikacije krivcev so brez pomena, zato vabljeni, da jim pri popisu pomagate tudi vi.

Vir: EBM

(Visited 34 times, 3 visits today)
Close