3. val? Prehajanje meja od danes zaostreno

8 marca, 2021

Trenutno se krivulja epidemije po Evropi in pri nas spet (rahlo) dviga. Obolevajo predvsem posamezniki v starostni skupini med 25 in 55 let. Podatki za Evropo kažejo, da je reprodukcijski faktor 1,07. 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je največja na Češkem 1462, Slovenija je na petem mestu s 513 primeri. Skrbijo predvsem novi sevi. Britanska različica virusa je na Češkem dosegla že 80 odstotkov vseh potrjenih primerov, v Franciji je ta odstotek 50.

Bolj agresivne različice virusa, kot so britanski, južnoafriški ali nigerijski NIJZ težko nadzira natančno, saj, kot navajajo za primer, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano zaradi sekvenciranja potrebuje 7 dni, da ugotovi, da je pozitiven PCR-test posledica enega od teh sevov. “Takrat epidemiologi to osebo pokličejo, a ker je minilo že sedem dni, se ljudje ne spomnijo več svojih stikov.”

Vlada je tako zaradi grožnje, ki jo predstavljajo novi sevi, zaostrila pogoje za prehajanje meje. Od danes imamo znova kontrolne točke na notranjih schengenskih mejah. Kot je v petek pojasnil notranji minister Aleš Hojs, so spremenjeni tudi pogoji karantene po vstopu v državo iz rdečih držav: do zdaj je bilo karanteno možno prekiniti s testiranjem že naslednji dan, zdaj bo ta možnost na voljo šele peti dan.

Večja novost pa je tudi obvezno testiranje vseh izjem, ki so sedaj lahko dnevno prehajale mejo, kot npr. delavci.

 

Vir: gov.si, tfl

Nazaj na kategorijo aktualno.
(Visited 189 times, 1 visits today)