Avtor IF; foto: adobestock 9:38 dop KULINARIKA IN RECEPTI

Regratovi cvetovi za zdravje in posladek (3 recepti)

Nabiramo jih dopoldan in v suhem vremenu, ko so najbolj odprti.

Regratovi cvetovi so v pomladnih mesecih privlačen okras travnikov in hkrati priročen vir vitaminov in drugih koristnih učinkovin (vitamin A, C, kalij, kalcij, železo. Iz njih lahko pripravimo sirup, regratov med in še kaj.

Poiskali smo nekaj receptov za pripravke iz regratovih cvetov.

Recepte za regrat oz. regratove liste pa najdete tule.

Regratov sirup

Sirup lahko uporabljamo za pripravo zdravilnega soka, ga uživamo v primeru prehladnih obolenj, za urejanje prebave ali pa ga uporabljamo kot preliv za sladice.

Sirup pripravimo tako, da stresemo cvetove v vodo in kuhamo na šibkem ognju do 40 minut. Tekočino precedimo in dodamo sladkor (rjavi, če vam prija okus). Na liter vode dodamo od 500 do 1000 gramov sladkorja. Med segrevanjem zmes mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi in sirup  primerno zgosti. Hranimo ga v dobro zaprtih steriliziranih steklenicah. Cvetovom lahko v prvi fazi priprave dodajamo tudi druge zdravilne rastline. Na primer ingver, cimet, kurkumo, timijan, žajbelj, mlade smrekove vršičke.

Regratov med in žele

Regratov med uporabljamo podobno kot čebelji med. Zanj potrebujemo sladkor in regratove cvetove. Obe sestavini zlagamo v kozarce v izmeničnih plasteh. Polne kozarce zapremo s pokrovi in postavimo na sončno mesto za nekaj dni. Kozarce vsakodnevno pretresemo, da se sladkor lažje stopi. Na pol utekočinjeno zmes precedimo skozi cedilko in gazo, ter na ta način dobimo regratov med. Če za pripravo uporabimo želirni sladkor, dobimo prav tako okusen a gostejši žele.

V kulinariki

Popke regratovih cvetov lahko dodajamo solatam ali jih vlagamo v olje ali kis. Uporabni so tudi regratovi cvetovi, a je dobro , da jim odstranimo zeleni del, saj ta najbolj greni.

Cvetove lahko ocvremo pomokane ali v drobtinah, lahko jih dodajamo sestavinam za pripravo mesnih ali zelenjavnih polpetov, iz njih pripravimo omleto, jih dodajamo smutijem, jogurtovim prelivom, skuti.          

(Visited 129 times, 5 visits today)
Close