15 koristi jabolčnega kisa

Jabolčni kis je vsestransko uporaben in ima polno koristi na naše telo. Pozdravi lahko kolcanje, lajša simptome prehlada, pomaga pri visokem holesterolu ali prekomerni teži … Preberite zakaj vse je uporaben in zakaj ne sme manjkati v vaši shrambi.

1. Odpravlja želodčne težave

Eden najstarejših načinov uporabe jabolčnega kisa je proti trebušnim krčem in slabosti. Ob vznemirjenem želodcu spijte kozarec vode v katerega ste primešali žlico ali dve jabolčnega kisa. Če so težava bakterije, bo kis s svojimi antibiotičnimi lastnostmi želodec pomagal pomiriti. Nekateri strokovnjaki celo pravijo, da jabolčni kis vsebuje pektin, ki pomaga ublažiti črevesne krče.

2. Odpravlja kolcanje

Vzemite čajno žličko kisa. Njegov kisel okus bo ustavil kolcanje.

3. Pomirja vneto grlo

Takoj, ko začutite žgečkanje v grlu, zmešajte mešanico ¼ skodelice jabolčnega kisa in ¼ skodelice tople vode. Mešanico grgrajte vsako uro. Kis bo uničil bakterije in grlo pomiril.

4. Zmanjšuje holesterol

Ena od študij leta 2006 je pokazala, da jabolčni kis zmanjšuje tudi slab holesterol. Z redno uporabo v solati torej ne moremo ničesar zgrešiti.

5. Preprečuje prebavne motnje

Poskusite star ljudski trik: 1 čajno žličko medu in 1 čajno žličko jabolčnega kisa vmešajte v kozarec tople vode in spijte 30 minut pred obrokom. Tako boste preprečili neprijetne prebavne motnje.

6. Čisti zamašen nos

Ob naslednjem prehladu pograbite jabolčni kis in preizkusite naslednji trik. Zmešajte čajno žličko jabolčnega kisa v kozarcu vode in spijte. Kis vsebuje kalij, ki tanjša sluznico, kislina v njem pa preprečuje razrast bakterij.

7. Pomaga pri hujšanju

Jabolčni kis lahko pomaga tudi pri hujšanju. Kislina v njem namreč zavira apetit, poveča presnovo in zmanjša zadrževanje vode. Znanstveniki tudi trdijo, da se vmeša v prebavo škroba v telesu, kar pomeni, da telo posrka manj kalorij.

jabolcni-kis-2

8. Odpravlja prhljaj

Koristi jabolčnega kisa lahko uporabljamo tudi za lase in kožo. Med drugim pri odpravljanju prhljaja. Njegova kislost naj bi namreč spremenila pH vašega lasišča, zaradi česar kvasovke težje rastejo. Zmešajte ¼ skodelice jabolčnega kisa in ¼ skodelice vode in mešanico popršite po lasišču. Zavijte v brisačo in pustite 15 minut, nato pa lase operite kot običajno.

9. Čisti akne

Jabolčni kis je tudi odlični naravni toner za našo kožo. Deluje kot naravni pripomoček proti aknam. Njegove antibakterijske lastnosti pripomorejo k nadzorovanju aken, kisline v njem pa kožo zmehčajo, zmanjšajo rdeče lise in uravnotežijo pH kože.

10. Krepi energijo

Telovadba in včasih skrajni stres v našem telesu povzročita nastanek mlečne kisline, posledica katere je utrujenost. Zanimivo je, da aminokisline, ki jih najdemo v jabolčnem kisu delujejo kot protistrup. Prav tako kis vsebuje kalij in encime, ki olajšajo občutek utrujenosti. Zjutraj lahko zato v svoj smoothie vmešate tudi žlico ali dve jabolčnega kisa.

11. Omili krče v nogah

Krči v nogah so pogosto znak, da nam primanjkuje kalija, ki pa je ena mnogih prednosti jabolčnega kisa. Zmešajte 2 žlici kisa, čajno žličko medu v kozarec tople vode in popijte.

12. Odstranjuje slab zadah

Slab zadah je velikokrat posledica bakterij, ki se razvijejo v ustih in želodcu. Z grgranjem jabolčnega kisa boste uničili nezaželene bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj.

13. Pobeli zobe

Grgranje kisa prav tako pomaga odstraniti madeže na zobeh. Kis lahko grgrate zjutraj, nato pa si umijete zobe kot običajno.

14. Omili modrice

Ena od dobrih lastnosti jabolčnega kisa so tudi njegove protivnetne lastnosti, zato poskusite naslednji trik: nekaj kisa kapnite na krpo in jo položite na modrico. Kis bo pripomogel k razbarvanju in modrica bo hitreje izginila.

15. Pomaga nadzorovati krvni sladkor

Več različnih študij je pokazalo, da lahko jabolčni kis pozitivno vpliva tudi na krvni sladkor. Udeleženci, ki so sodelovali v eni od raziskav, so vsak večer popili eno ali dve žlici jabolčnega kisa in se naslednje jutro zbudili z nižjim sladkorjem v krvi. Druga študija na Univerzi v Arizoni pa je pokazala, da je kozarec vode z jabolčnim kisom pred obrokom, zmanjšal nivo sladkorja v krvi.

Preberite tudi:

10 vrst hrane za možgane

Možgani za optimalno delovanje potrebujejo pravo gorivo. Zato ne pozabite v dnevni jedilnik vključiti vsaj kakšne sestavine iz spodnjega seznama.  ...

chestnuts-3727959_640
Kostanj!

Prvotna domovina pravega oz. domačega kostanja je Mala Azija in nekatere sredozemske dežele. Od tam se je že v antični dobi razširil vse do Skand ...

Kranjska Gora (Foto: Alan Kosmač, Sidarta d.o.o., www.slovenia.info)
Vsakodnevni sprehod v naravi: 18 pozitivnih učinkov na zdravje

Vsi vemo, da je vsakodnevno gibanje pomemben del zdravega načina življenja. Strokovnjaki priporočajo vsaj 30 min hoje dnevno, če je ta v naravi, b ...

Anja Barte Telin/Disgusting Food Museum (vir: www.lonelyplanet.com)
Švedska odpira muzej najbolj fuj hrane

Muzej najbolj nagnusne hrane se odpira konec oktobra, v njegovi zbirki pa je hrana iz celega sveta. Eden osnovnih človeških čustev je tudi gnus.  ...