6:00 pop ZDRAVJE

Zdrava prehrana v času nosečnosti

Univerzalnega pravila za zdravo nosečnost ni, strokovnjaki pa poudarjajo predvsem pomen dobrega počutja, zdravega prehranjevanja in dovolj gibanja.

Ženska, ki začne razmišljati o nosečnosti, mora o tem najprej premisliti sama, nato pa se pogovoriti s partnerjem in še s svojim ginekologom, svetuje Gordana Njenjić iz Sekcije medicinskih sester in babic pri Zbornici ‒ Zvezi. Poskrbeti mora za kakovosten življenjski slog in se na nosečnost pripraviti fizično in psihično; že pred nosečnostjo je namreč pomembna pravilna prehrana in fizična kondicija. Poleg tega Njenjićeva svetuje, naj se ženske pred nosečnostjo izogibajo nezdravih razvad, kot so alkohol in druga poživila. Pomembno vlogo ima folna kislina, zato stroka priporoča, naj jo ženske začnejo jemati še pred zanositvijo.

Sezonsko in pestro hrano – in dovolj tekočine

Gordana Njenjić svetuje, naj bo prehrana v nosečnosti mešana in uravnotežena, vsebuje naj živila iz vseh skupin. »Pomemben je vnos vitaminov in mineralov, izogibati pa se je treba alkoholu, cigaretam in drogam. Ustrezna prehrana med nosečnostjo ne vpliva samo na zdravje nosečnice, temveč tudi na plod in njegov razvoj,« poudari. Doda, da je v našem podnebju na voljo dovolj kakovostne hrane, zato po njenem mnenju ob pravilnem prehranjevanju ni potrebe po prehranskih dodatkih, z izjemo folne kisline. Priporoča pet obrokov na dan in ribe vsaj dvakrat na teden, pomembna je tudi zadostna količina tekočine, predvsem vode in nesladkanih čajev.

Se pa v nosečnosti utegnejo pojavljati različne težave, kot sta zaprtost in zgaga. Njenjićeva pravi, naj v primeru zaprtosti nosečnica uživa polnozrnate vrste kruha, žita, kot so ovseni kosmiči, sveže ali suho sadje, fermentirane mlečne izdelke in dovolj tekočine. V primeru zgage pa naj se nosečnica izogiba pekoči in kisli hrani, čokoladi in mastni hrani pred spanjem.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Zdravje in preventiva 2020.

(Visited 65 times, 1 visits today)
Close