Žajbelj in ostale kaduljnice – spravilo in uporaba

1 septembra, 2016

Rod žajbljevk je največji rod iz družine ustnatic, kamor spadajo tudi različne vrste met, rožmarinov, sivk in bazilik. Med svetovno bolj znane vrste štejemo navadni žajbelj (Salvia officinalis), ananasov žajbelj (Salvia elegans), chia (Salvia Hispanica) in muškatna kadulja (Salvia sclarea). Tokrat o navadnem žajblju in muškatni kadulji…

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Žajbelj (Salvia officinalis) in muškatno kaduljo (Salvia sclarea) gojimo na dobro odcednih, peščenih tleh, z nevtralnim ali rahlo bazičnim pH profilom. Za rast ne potrebujeta dognojevanja – to bo le zmanjšalo količino učinkovin v rastlini in posledično tudi kakovost arome in učinkovitosti. Uporabni del rastline so listi, ki jih nabiramo tik pred cvetenjem, saj so takrat najbolj aromatični.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Žajbelj vedno shranimo nezdrobljen

Žajbelj obrežemo v dopoldanskem času, ko morebitna rosa ‘odhlapi’ z rastlin. Porežemo poganjke, torej stebla z listi, in pazimo, da rastline ne obrežemo preveč, saj lahko v tem primeru odmre. Pazimo torej, da na rastlini pustimo vsaj 3-5 močnih poganjkov, ki bodo lahko nadaljevali z rastjo. Pred sušenjem liste osmukamo s stebel in pazimo, da jih po listni ploskvi čim manj poškodujemo. Poškodbe lahko namreč pripomorejo k hitrejši razgradnji učinkovin v listih. Te sušimo na temperaturi okoli 35 °C, temperatura naj ne preseže 40 °C. Sušimo jih v temnem in dobro prezračenem prostoru, lahko tudi v gospodinjski sušilnici. Listi so suhi, ko jih v roki lahko zdrobimo v manjše delce, pravilno sušeni pa so takrat, ko ohranijo svojo značilno sivomodro barvo. Sušene liste shranjujemo v steklenih zaprtih kozarcih ali papirnatih oz. platnenih vrečkah, v temnem in suhem prostoru, kjer so zaščiteni pred sončno svetlobo. Žajbelj vedno shranjujemo nezdrobljen, liste zdrobimo pred uporabo, da preprečimo razpadanje zdravilnih učinkovin, ki lahko nastanejo pod vplivom svetlobe in kisika. Če se odločimo za destilacijo eteričnega olja, uporabimo sveže liste.

 

Sušene liste žajblja shranjujemo v steklenih zaprtih kozarcih ali papirnatih oz. platnenih vrečkah, v temnem in suhem prostoru, kjer so zaščiteni pred sončno svetlobo.

 

 

Začimba, poparek ali eterično olje

Navadni žajbelj (Salvia off.) uporabljamo kot začimbo, poparek ali eterično olje. Najpogosteje uporabljamo poparek, in sicer proti vnetjem v ustni votlini, prebavnim motnjam, ki so povezane z razvojem škodljivih mikroorganizmov v črevesju, in glivicam, ki povzročajo soor. Žajbljev poparek znižuje krvni tlak, povečuje moč in hitrost srčnega utripa in pomaga pri celjenju ran. Deluje tudi kot uspavalo in podaljša učinek drugih uspaval.

Muškatna kadulja deluje protivnetno

Muškatna kadulja (Salvia sclarea) deluje protivnetno, pomaga pri napadih migrene in, podobno kot navadni žajbelj, znižuje krvni tlak. V kozmetičnih izdelkih izvlečke muškatne kadulje uporabljamo v pripravkih za suho kožo, šamponih proti prhljaju in mazilih proti aknam. Poparek si lahko pripravimo tudi proti predmenstrualnem sindromu in kot pomoč pri uravnavanju hormonskega ravnovesja v menopavzi.

Katarina Kovačič, uni. dipl. tehnol.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 245 times, 1 visits today)