V Sloveniji vsak dan 10 novih hospitalizacij zaradi alkohola

11 februarja, 2021

Ob zaključku 4 letnega projekta SOPA (Skupaj za odgovorno pitje alkohola) je NIJZ predstavil nekaj statistike, povezane z alkoholom in rezultate projekta SOPA.

  • Skoraj polovica odraslih Slovencev pije čezmerno.
  • Slovenija se po obsegu posledic čezmernega pitja nahaja v svetovnem vrhu.
  • Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša 228 milijonov evrov letno. Trošarine od alkohola znašajo cca. 103 milijonov evrov na leto.
  • V povprečju naj bi vsak prebivalec Slovenije starejši od 15 let v 2019 spil 11,05 L čistega alkohola, kar pomeni: 91 L piva in 48 L vina in 3 L žgane pijače.
  • Vsak dan v Sloveniji izključno zaradi razlogov povezanih z alkoholom umreta najmanj 2 osebi. Če prištejemo še prometne nezgode, vsako leto v povprečju umre 927 oseb.
  • Vsak dan je v SLO zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, v povprečju 10 novih hospitalizacij.

V 4 letih projekta so na terenu preko izvajanja pilota v zdravstvenih domovih in centrih za socialno delo ter s pomočjo nevladnih organizacij in uradov zavoda za zaposlovanje v Sloveniji neposredno nagovorili skoraj 50 000 ljudi, če upoštevamo tudi medijske kampanje, pa se ta številka še poveča. Preko 300 strokovnjakov iz zdravstvenega in socialnega sektorja je v okviru svojega dela v ambulantah in uradih za socialno delo nagovorilo preko 32. 000 odraslih prebivalcev Slovenije. Od tega je več kot 22. 000 oseb privolilo v sodelovanje, preko 4.000 teh je bilo obravnavanih zaradi čezmernega pitja alkohola, ki ga želijo na SOPA zmanjšati ali povsem zajeziti.

“Pri 943 osebah je bila obravnava uspešna, kar predstavlja 175 % končnega cilja pilota pristopa. To pomeni, da so ti ljudje spremenili svoje pivske vzorce in zmanjšali pitje alkohola, ali pa z njim prenehali,” je v predstavitvi končnih rezultatov povedala vodja projekta SOPA na NIJZ mag. Tadeja Hočevar.

Ob tem so ponovno opozorili: “Čim manj ali nič alkohola. Ni varne meje pitje alkohola. Vsako pitje alkohola je tvegano. Izberi zdravo alternativo.”

 

Vir: NIJZ

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 57 times, 5 visits today)