V kateri hrani najdemo vitamin D?

22 septembra, 2020

Vitamin D, poznan tudi kot sončni vitamin, saj ga naše telo proizvaja, ko se izpostavljamo sončnim žarkom, je vitamin, ki je topen v maščobi in je ključen za zdravje. Kje ga lahko dobimo, če nismo na soncu? Vitamin D v hrani!

Vitamin D ima številne pomembne funkcije v telesu, od tega da pomaga absorbirati kalcij in je tako pomemben za zdrave kosti, do tega da uravnava magnezij in fosfat, torej je ključen tudi za mišice. Pomemben je za razvoj možganov, za srce, imunski sistem in duševno zdravje.

Marsikdo danes trpi zaradi pomanjkanja vitamina D. Znaki pomanjkanja vitamina D so med drugim utrujenost, bolečine  mišicah, šibke kosti…

Sonce

Naša koža proizvaja vitamin D, ko je izpostavljena UVB žarkom. Kot pravi stroka, je dovolj, da kožo na obrazu, rokah in nogah ali hrbtu izpostavljamo soncu 5 do 30 minut dvakrat na teden (brez zaščite). Dejavniki, ki vplivajo na zmanjšano možnost takšne pridobitve vitamina D so poleg vremena tudi moč sonca (letni čas), čas v dnevu, onesnažen  zrak, tip kože pa tudi starost. Če pa pretiravamo, pa zdravniki opozarjajo na povečano tveganje za kožnega raka.

Vitamin D lahko dobimo tudi iz hrane

Čeprav vitamina D iz hrane ne moremo dobiti veliko, lahko s hrano učinkovito dopolnimo, kar nam zmanjka pri sončenju. Katera živila torej vsebujejo vitamin D?

 

Losos

Losos je odličen vir, kjer dobimo vitamin D v hrani. Ga pa gojeni losos vsebuje le okoli 25 % količine, ki jo dobimo, če jemo divjega lososa.

 

Sardele in podobne ribe

Če se vam zdi, da je losos premalo trajnostna hrana, veliko vitamina D vsebujejo tudi lokalne sardele in skuše. Uživate lahko tudi ribje olje.

 

Nekatere gobe

Če ne želite jesti rib, je odličen podatek, da imajo gobe sposobnost, da proizvajajo vitamin D, če rastejo na soncu oz. tudi na umetni UV svetlobi. Kar je pomembno, je, d aga zadržijo v sebi, tudi če so dlje časa “na polici”.

 

Rumenjak

Jajčni rumenjaki so lahko polni vitamina D, a to je zelo odvisno od krme kokoši in od tega, ali so kokoši nesnice tudi kokoši proste reje, ki se sprehajajo po soncu (tudi do 4–krat več vitamina D je v takih jajcih).

 

Sir

Sir je naravni vir vitamina D, a ga vsebuje zelo malo. Trdi siri ga imajo več.

 

Vitamin D prehransko dopolnilo – kaj morate vedeti?

 

Vir: healthline

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 252 times, 7 visits today)