8:16 dop AKTUALNO, ZDRAVJE

Ukrepi za trenutni val Covid-19: v rdeči fazi tudi zapiranje občin in omejitev izhodov

Kakšni ukrepi nas še čakajo? Predsednik vlade Janez Janša je danes na novinarski konferenci podrobneje predstavil razmere v Evropi ter v Sloveniji v zvezi s koronavirusom in načrt vlade za ukrepanje v 2. valu koronavirusne bolezni.

“COVID-19 ni več neznanka kot spomladi, kar skupaj z dejstvom, da v tem času razpolagamo s solidnimi zalogami zaščitne opreme in da tudi širša okolica funkcionira drugače in bolje kot spomladi, omogoča, da sprejemamo bolj natančne ukrepe in jih tudi bolj natančno načrtujemo,” je poudaril predsednik vlade.

Prvi parameter, ki se uporablja po svetu in Evropi, je število COVID pozitivnih prebivalcev na 100.000 prebivalcev v časovnem sklopu zadnjih 14 dni. Ta podatek je mednarodno uporabljan in primerljiv ob pogoju zadostnega števila testiranja. “Ni pa to edini podatek, ki opisuje situacijo v posamični državi in to tudi ne more biti edini podatek, ki narekuje ukrepanje. Bistveno bolj pomemben parameter, ki narekuje ukrepe po svetu in pri nas, je kapaciteta zdravstvenega sistema, in v okviru tega je ključni kazalnik število postelj, grobo rečeno, ki jih imamo na razpolago za COVID bolnike, kar pa ne predstavlja samo število dejanskih postelj, ampak tudi število ekip, zdravnikov, medicinskih sester, zaščitne opreme, organizacijo bolnišnic, prostorov in tako naprej…” je povedal predsednik vlade.

Tri faze: zelena, oranžna, rdeča

Nadalje je navedel, da so v načrtu ukrepov predvidene tri faze.  V zeleni fazi epidemiološka služba deluje normalno, odkriva okužbe, odreja karantene skladno z zakonom o nalezljivih boleznih in se trudi, da se virus ne razširi. V začetku jeseni smo vstopili v oranžno fazo, v sklopu treh oranžnih paketov ukrepov je prva dva že izkoristila.

“V oranžni fazi imamo še tretji paket, ki je na razpolago, sedem ukrepov iz tega paketa imamo na voljo in močno upam, da do te situacije ne bomo prišli, a trendi naraščajo, faktor širjenja okužbe je 1,3, kar pomeni, da vsaka nova okužba pridela še eno drugo novo okužbo, kar pomeni, da se okužba širi in da ukrepi, ki so bili sprejeti 19. septembra večinoma niso prijeli, ker če bi, v te trende enostavno ne bi prišli,” je poudaril predsednik vlade.

Rdeča faza je epidemija

Dejal je tudi, da je tretji paket ukrepov iz oranžne faze zadnje, kar je na razpolago pred rdečo fazo, ki hkrati predstavlja razglasitev epidemije. “Ko bi število okuženih na 100.000 prebivalcev preseglo 140, ko bi bilo polnih več kot 250 postelj s COVID bolniki, in ko bi bilo več kot 50 bolnikov na intenzivni negi, bi enostavno morali razglasiti epidemijo, sprejeti ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi, in tudi ti so razdeljeni v ukrepe od najmilejših do najostrejših,” je povedal predsednik vlade in dodal, da so praktično vsi ukrepi bili stestirani v pomladnem času. “Tudi ti ukrepi v rdeči fazi so utemeljeni na zakonu o nalezljivih boleznih. Tudi ukrep, ki predvideva omejitev gibanja v nočnem času, je ukrep iz zakona o nalezljivih boleznih in ne gre za policijsko uro,” je poudaril predsednik vlade. ” Ukrep v paketu številka 2, zapisan kot dodatni sloti za starejše, ne predvideva, da lahko starejši in pripadniki ranljivih skupin uporabljajo javni promet samo nekaj ur dnevno, ampak je to ukrep, ki bi samo zanje rezerviral ta čas v potniškem prometu ali pri nekaterih storitvah,” je dejal predsednik vlade in poudaril, da bi te storitve lahko uporabljali tudi kasneje. “V tretjem paketu pri rdeči fazi je številka xxx pri prvem parametru. Če bo več kot 360 postelj v zdravstvenem sistemu zapolnjenih s COVID bolniki, ne bo niti pomembno, koliko okuženih bo dnevno, saj bo treba preiti v fazo izrednega zdravstvenega stanja,” je povedal premier.

“Če se bodo začeli uporabljati ukrepi iz prvega paketa rdeče faze, potem se bo aktiviral tudi državni načrt, kjer se aktivirajo še dodatni posamični ukrepi za vse resorje,” je navedel predsednik vlade Janez Janša. “Ali ukrepi iz oranžne faze primejo ali zaustavijo širjenje virusa, odloča vsak posameznik med nami in vsi, ki kreirajo javno mnenje,” je poudaril predsednik vlade in poudaril, da se želimo vsi izogniti situaciji, ki smo jo imeli spomladi.

“Predstavitev načrta ukrepov je poziv k resnosti in streznitvi, imeli smo neko neodgovorno manjšino, ki se je šalila s COVID-19, sedaj pa je vrag odnesel šalo,” je zaključil premier.

(Visited 6.606 times, 1 visits today)
Close