Ukrepi EU za boljšo pripravljenost na izbruhe COVID-19

16 julija, 2020
Samo Kranjec

Evropska komisija je predstavila takojšnje kratkoročne ukrepe za okrepitev zdravstvene pripravljenosti EU na izbruhe COVID-19.

»Komisija je od vsega začetka usklajevala izmenjevanje informacij in priporočila glede čezmejnih zdravstvenih ukrepov. Za učinkovito obvladovanje širjenja virusa in preprečitev novih obsežnih omejevalnih ukrepov je bistveno, da Komisija in države članice stalno pozorno spremljajo razmere ter se po potrebi hitro odzovejo,« poročajo s Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

 

Prednostni ukrepi

V sporočilu Komisije je določena vrsta prednostnih ukrepov za nacionalne organe, Komisijo in agencije EU:

  • povečanje obsega testiranja, sledenja stikov in nadzora s strani javnih zdravstvenih organov za odkrivanje žarišč z namenom zajezitve širjenja izbruhov;
  • zagotovitev nemotene oskrbe z osebno zaščitno opremo, zdravili in medicinskimi pripomočki;
  • ohranjanje hitrega dostopa do zadostnih zmogljivosti za obdobja povečanih potreb, ne da bi se na ta račun zanemarila druga področja zdravstvenega varstva;
  • zagotavljanje ciljno usmerjenih in lokaliziranih nefarmacevtskih ukrepov;
  • podpiranje ranljivih skupin, kot so starejši, osebe z obstoječimi zdravstvenimi težavami in marginalizirane osebe;
  • zmanjšanje bremena sezonske gripe, da se prepreči dodaten pritisk na že tako preobremenjene sisteme zdravstvenega varstva.

»Komisija je poleg sporočila sprejela tudi izvedbeni sklep v podporo interoperabilnosti mobilnih aplikacij za sledenje in opozarjanje prek nacionalnih meja v EU,« pravijo na Predstavništvu.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 26 times, 1 visits today)