Tradicionalna kitajska medicina: v boj z migreno!

10 marca, 2021
Nina Šprohar, Andreja Šalamun

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je medicinski sistem, ki se je sprva kot preventivna medicina, kasneje pa tudi kot kurativna, razvil v antični Kitajski.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) akupunkturo denimo priznava in priporoča že od leta 1979, saj zdravi kostno mišične okvare, nevrološke motnje, bolezni dihal, alergije, ginekološke in porodniške težave, psihične težave, bolezni prebavil, bolezni sečil, bolezni ožilja …

Akupunktura je metoda znotraj TKM, kjer zdravilec v telo vstavlja majhne sterilne igle z namenom izboljšanja zdravja.

»Zdravnik TKM pacienta obravnava na psihofizični ravni in vzroke bolezni rešuje celostno, ne odpravlja le simptomov. Pogosto je pri tem treba spremeniti tudi življenjski slog, kar vključuje tudi preobremenjenost in stres na delovnem mestu,« pravi Špela Hočevar, direktorica Hiše TKM, in hkrati opozori na pomen preventive.

V Dao TKM pa opažajo, da so med najuspešnejše zdravljenimi težavami migrene. »Imeli smo paciente, ki so do 30 let trpeli za rednimi in pogostimi migrenami. Že po prvi terapiji so opazili spremembe, sčasoma pa smo jih povsem odpravili. Podobne uspehe smo dosegli pri odpravljanju bolečih menstruacij, menopavznih in hormonskih neravnovesij, protibolečinskih terapijah, išiasu ipd.,« pravijo. TKM sicer že dve tisočletji dela na preventivni ravni. »Včasih so cesarji nagrajevali tiste zdravnike TKM, ki niso imeli pacientov – ker so bili tako dobri v preventivnem svetovanju in ukrepanju, da niso imeli kaj in koga zdraviti. Mi na primer že poleti nudimo preventivno zdravljenje za težave, ki se največkrat pokažejo pozimi,« pojasnijo.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Zdravje in preventiva 2019

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 39 times, 1 visits today)