12:00 pop ZDRAVJE

Stranski učinki cepiv – poročilo iz Velike Britanije

Slovenija zaustavlja cepljenje s cepivom AstraZenece, in sicer začasno do torkove odločitve evropske agencije za zdravila (EMA), je sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Kaj pa pravijo o cepivih v Veliki Britaniji? 28. februarja so izdali poročilo – cepljenih je bilo že okoli 10,7 milijona prvih doz Pfizerja in 9.7 milijona prvih odmerkov AstraZenece.

V Veliki Britaniji uporabljajo dve cepivi Pfizer/BioNTech in AstraZeneca, obe je odobrila agencija za medicinske in zdravstvene pripomočke (MHRA). V kliničnih testiranjih sta obe cepivi pokazali visoko raven zaščite pred simptomatično infekcijo s Covid-19. Kaj pa stranski učinki?

Cepivo Pfizer/BioNTech so preizkusili na prek 44.000 ljudeh. Najpogostejši stranski učinki v testiranju so bile bolečine na mestu cepljenja, oslabelost, glavobol, bolečine v mišicah, mrzlica, bolečine v sklepih in vročina. Vse te učinke je poročal več kot 1 od 10. Reakcije so bile v večini blage ali zmerne ter so izginile po nekaj dneh. Manj pogosto so o njih poročali starejši (od 55 let) kot mlajši.

Cepivo AstraZeneca so preizkusili na prek 23.000 ljudeh. Najpogostejši stranski učinki so bili občutljivost in bolečina na mestu cepljenja, glavobl, oslabelost, bolečine v mišicah, nelagodje, vročina, mrzlica, bolečine v sklepih in slabost. O teh je poročal več kot  1 od 10. Večinoma so bili blagi do zmerni in so izginili v nekaj dneh. Po drugi dozi so bili milejši in so o njih poročali manj pogosto. Manj pogosto so o stranskh učinkih poročali starejši od 65 let.

Cepljenje populacije in rumene kartice

MHRA še naprej nadzoruje varnost cepiv in stranske učinke. To delajo s pomočjo t.i. Rumene kartice. Do 8. februarja je bilo poročanih 33.207  rumenih kartic za Pfizer in 54.180 za AZ.  Skupno povprečje je 3-6 rumenih kartic na 1000 odmerkov. Večina poroča o reakciji na mestu cepljenja (boleča roka) in splošnih “gripi podobnih” simptomih, glavobolu, mrzlici, utrujenosti, oslabelosti, slabosti, vročini, vrtoglavici, šibkosti, bolečih mišicah in hitrem bitju srca. Večinma nastopijo kmalu po cepljenju in izzvenijo v dveh dneh, večkrat o njih poročajo mlajši.

Alergije in anafilaksa – sprva so Pfizer odsvetovali vsem alergikom, ki jih je potrebno zaradi potencialnega nafilaktičnega šoka budno opazovati 15 minut po cepljenju. Po toliko cepljenh je zdaj jasno, da gre za zelo redke primere, ti pa lahko nastopijo kot stranski učinek kateregakoli cepiva.

Ob vsem tem v poročilu ugotavljajo, da ne prihaja do nobenih nenavadnih stranskih učinkov, varnost pa ustreza pričakovanjem.

 

Vir: gov.uk

(Visited 940 times, 1 visits today)
Close