Ste psihično izčrpani? Pomagate si lahko tako …

8 marca, 2020

Ljudje so čedalje bolj psihično izčrpani, in vse več ljudi si tudi upa spregovoriti o utrujenosti in izčrpanosti, ki človeka lahko s svojimi simptomi opozarjata že zelo zgodaj, tudi že v otroštvu.

Tu imam v mislih napore zaradi šole, veliko (neprimernega) športa, zunajšolskih dejavnosti, neprimerne prehrane, premalo počitka in psihičnega stresa. V odraslosti te vzorce samo nadaljujemo, naše telo pa vedno bolj prosi, naj se ustavimo.

Kateri simptomi kažejo, da smo psihično izčrpani?

Kateri simptomi kažejo, da ste čustveno in psihično izčrpani?

A poskrbeti zase, se ustaviti ter si dovoliti počivati nas verjetno niso učili tako, kot so nam privzgajali druge vrednote, zato se tega moramo začeti učiti. Tu je nekaj idej, kaj »delati, ko ne delamo«, ter se počutimo psihično in fizično izžeti.

Počitek, počitek in … počitek!

Navadno ob težavah hitimo iskati pomoč – katero prehransko dopolnilo, hrana, vadba nam bodo pomagali, da bomo še boljši in bolj učinkoviti. A dodatne dejavnosti in neprimerni preparati le še povečujejo obremenjenost telesa. Vprašanje je, kaj odvzeti iz našega življenja, da bomo lažje zadihali. Telo noče več, hoče manj.

Če je možno, si vzemite vsaj en teden, ko ne delate nič in ste brez motilcev (ljudi, telefoni, mediji). Tišina, spanje, primerna prehrana je vse, kar potrebujete. Čimmanj senzacij, od športa pa, če ste zmožni zanje, lahkotni sprehodi. En teden je zares malo in ob hudi izčrpanosti, je smiselno razmišljati o vsaj mesecu dni odsotnosti z dela.

Prijatelji in družina

Smo bitja odnosov, v odnosu smo bili ustvarjeni in v odnosu se lahko pozdravimo. Pogovor s prijateljem, s katerim delite svoja občutja, je včasih vreden ravno toliko kot plačan pogovor s strokovnjakom. Negujte svoje odnose, prosite za pomoč in si upajte pokazati svojo ranljivost.

Presenečeni boste, ko bo ta korak sprožil odziv na drugi strani – ljudje se vam bodo odprli, vam povedali svoje zgodbe in olajšano boste ugotovili, da nimate samo vi težav in da niste nič drugačni od drugih.

Narava zdravi

Narava zdravi vse nivoje našega bitja. Sprehodi v naravi, ležanje na travniku, lovljenje sončnih žarkov spomladi dela čudeže in ta brezplačna »naravna zdravila« nas vabijo, da jih končno sprejmemo. Potrebujete le vztrajnost in rezultati v obliki boljšega razpoloženja, krepkejšega spanca ter okrepljenega zdravja ne bodo izostali.

Peš v službo, pol-urni popoldanski sprehod, zjutraj in pred spanjem par dihalnih ter telesnih vaj… začnite z malim in se opazujte.

Strokovna pomoč

Ob okrevanju od izčrpanosti je nujno spremeniti naše vzorce delovanja, ki so nas pripeljali do takega stanja. Perfekcionizem, kontrola in občutki, da moramo dati vse od sebe, da se počutimo dovolj vredne, tlakujejo pot prekomernemu delu, neposlušanju telesa in posledično izgorelosti.

Pri spreminjanju vzorcev si vsaj na začetku poiščite strokovno terapevtsko pomoč. Terapevt vas bo vodil do prepoznavanja vas samih, naučenega načina delovanja in vzrokov za to. Počasi boste odkrivali svojo zgodbo, začenjali razumeti sebe in se na novo ceniti. To bo odskočna deska za spremembe in – novo življenje.

Strokovna pomoč se ne tiče le vašega psihičnega stanja, ampak tudi fizičnega. Telo je treba podpreti na vseh nivojih. Ključna je tudi zdrava prehrana, ki bo vašemu telesu omogočila najprej regeneracijo in nato delovanje v vašem vsakdanu. Če menite, da potrebujete vodenje na tem področju, ne oklevajte.

 


Nazaj na kategorijo ZDRAVJE.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 109 times, 2 visits today)