Šolarji z diabetesom

17 septembra, 2013

Šolarji z diabetesom ne zahtevajo posebne obravnave, zahtevajo pa nekaj dodatne pozornosti, mlajši predvsem s strani učiteljev, starejši tudi od sošolcev. Pomembno je, da so učitelji seznanjeni z informacijami o otrokovem načinu zdravljenja, inzulinskem urniku, če otrok uporablja peresnike, ali o načinu delovanja inzulinske črpalke.

Učitelji se morajo zavedati, da je diabetes pri vsakomur drugačen – znaki nizkega sladkorja v krvi ali t.i. „hipe“ so lahko pri vsakem otroku drugačni – od zmedenosti do tresenja, ki je znak že zelo nizke vrednosti. Prav tako moramo vedeti, da na padec sladkorja lahko vplivajo različni dejavniki, ne le inzulin, hrana in športna aktivnost, temveč tudi viroze, stres, kakršne koli spremembe rutine…

Zaradi vsega tega je zelo pomemben odnos med otrokom in učiteljem, ki naj temelji na pogovoru in zaupanju. Otrok mora imeti možnost, da kadar koli med poukom pije vodo ali ima dovoljen izhod iz razreda, ko mora na wc, če je potrebno, pa tudi, da kaj prigrizne. Za vsak slučaj je dobro imeti na zalogi sladko pijačo ali kar sladkor, da lahko hitro reagiramo v primeru hipe. Šolarja pa ne izpostavljamo po nepotrebnem, saj vsako označevanje otroka kot diabetika oz. bolnika lahko zanj pomeni težave pri vključevanju v družbo. Otroci z diabetesom potrebujejo razumevanje in podporo, ne pa sočustvovanja ali celo pomilovanja.

 

Telovadba v šoli

Otroci in najstniki s sladkorno boleznijo naj se udeležujejo športnih aktivnosti v šoli! Kadar potekajo športne aktivnosti na prostem je dobro, da otroka s sladkorno boleznijo spremlja prijatelj, ki je vešč ukrepov ob hipoglikemiji. Potrebno je razmisliti o dodatnih ukrepih pred uro telesne vzgoje v šoli, kot so dodatna malice, nižji odmerek inzulina, ki bo deloval v času športne aktivnosti, o meritvah krvnega sladkorja…

 

Poletni kampi, smučanje, športne počitnice

Kadar načrtujemo telesno aktivnost za daljše časovno obdobje, ki pogosto spremlja počitnice na morju ali v gorah, poletne kampe, se lahko po nekaj dneh pojavi boljša občutljivost telesa za inzulin, kar se kaže v potrebi po manjših odmerkih inzulina kljub enakim obrokom hrane (doza je lahko znižana za 30 do 50%). V tem času je zato potrebno kalorični vnos prilagoditi stopnji telesne aktivnosti. Otroci ponavadi že sami povedo, da so bolj lačni kot običajno. Takšna povečana občutljivost organizma za inzulin ponavadi traja še 2 do 3 dni po prihodu domov. Primerne odmerke inzulina bomo lahko v tem primeru zagotovili le z pogostimi rednimi kontrolami krvnega sladkorja.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 20 times, 1 visits today)