Škodljive snovi v izdelkih za menstrualno zaščito

19 februarja, 2021
Nina Šprohar

Francoska Agencija za javno zdravje (ANSES) je že leta 2018 objavila podobno raziskavo kot o plenicah – o prisotnosti kemičnih snovi v izdelkih za žensko menstrualno zaščito. Pregledali so vložke, tampone, ščitnike perila in menstrualne skodelice.

Tudi tu so, podobno kot v otroških plenicah, potrdili vsebnost številnih kemičnih snovi, ki pomenijo tveganje za zdravje, med drugim vrsto dišav, ki lahko povzročajo alergije, furane in dioksine, policiklične aromatske ogljikovodike … Prav v vseh pregledanih vzorcih so bili tudi pesticidi. Čeprav mejne vrednosti niso bile presežene, je ANSES opozoril, da za določene kemikalije ni varne minimalne izpostavljenosti. Določene snovi v izdelkih namreč delujejo kot hormonski motilci, nekatere pa vplivajo tudi na plodnost.

Sindrom toksičnega šoka

Lani so pod drobnogled še enkrat vzeli izdelke za notranjo menstrualno zaščito, torej tampone in menstrualne skodelice. Poleg tega, da so v obeh spet našli različne nezaželene kemične snovi (v tamponih podobne kot v vložkih in ščitnikih perila), so ju povezali tudi s potencialnim tveganjem za pojav sindroma toksičnega šoka (TSS), ki je sicer redek, a potencialno smrtno nevaren.

Ugotovili so, da tamponi z visoko stopnjo vpojnosti in velike menstrualne skodelice, ki jih zaradi večjega volumna lahko nosimo dlje časa, pomenijo izrazito večje tveganje za pojav TSS.

Tudi skodelice niso brez nevarnosti

Testiranja različnih tipov skodelic iz silikonov in skodelic iz termoplastičnih elastomerov so namreč pokazala, da se po osmih urah nošenja na skodelicah razvije biofilm, ki ga ne moremo odstraniti s preprostim izpiranjem z vodo, temveč je treba skodelico med vsako uporabo (ki traja največ štiri do šest ur) sterilizirati. Bolj nevarne so po njihovih ugotovitvah silikonske skodelice, sicer pa uporaba te oblike zaščite z vnosom zračnega prostora v vaginalni prostor še poveča možnosti za tvorbo toksina, ki povzroča TSS.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Zdravje 2020

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 92 times, 7 visits today)